Vil betale 10 milliarder for mobilaksjer

Både Telenor og Telia ønsker å kjøpe vel halvparten av det danske mobilselskapet Sonofon. Telenor for å etablere seg som teleaktør i landet, Telia for å erstatte sin mislykkede mobilsatsing i Telia Danmark. For begge kan prisen på aksjene komme opp i over 10 milliarder kroner.

Både Telenor og Telia forsøker nå å beile amerikanske BellSouth som eier 46,5 prosent i selskapet med sikte på en overtakelse. Resten eies av det danske tele og høreapparatselskapet Store Nord.

Telenor trenger virksomhet i Danmark etter at Tele Danmark har etablert seg som den største konkurrenten til Telenor i Norge etter oppkjøpene i NetCom og ElTele Øst det siste året. Telenors virksomhet i Danmark er knapt synlig, og med 310 Bravida-ansatte vil konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen handle. Sannsynligheten blir ikke mindre nå som Stortinget lar være å sette et tak på hvor mye av inntektene fra en børsnotering som staten skal få etter at regjeringen først foreslo 50 prosent, det vil si maksimalt 25 milliarder kroner. Dette gir Telenor betydelig økonomisk handlefrihet.

Ifølge Dagens Næringsliv er imidlertid også Telia interessert i å kjøpe Sonofon-aksjer. Selskapet har mislyktes i å bygge opp egen mobilvirksomhet i landet, en satsing som har kostet Telia noen milliarder kroner. Telia startet som mobilaktør før det France Telecom-dominerte Mobilix, men har klart å miste nummer tre-rollen i landet til nettopp Mobilix, som nå er argeste konkurrent til de to største, Tele Danmark og Sonofon. Derfor vil Telias konsernsjef, Jan-Åke Kark kjøpe seg nye kunder i landet for å spe på kundebasen til Telia Danmark som bare inneholder vel 150.000 navn.

For både Telenor og Telia vil kjøp av en av de to aksjepostene i Sonofon være selskapenes største investering noen sinne, som fort kan komme opp i over 10 milliarder kroner. Aftenposten har tidligere fortalt at Tormod Hermansen droppet et viktig telekom-møte i Haugesund i mai for å dra til Atlanta for å møte sjefene i Bell South, og Hermansen har selv bekreftet dette møtet.

Jørgen Lindegaard, som er styreleder i Sonofon og administrerende direktør i Store Nord, bekrefter at det er samtaler med flere interessenter som vil eie deler av selskapet og sier at de har vært i kontakt med Telenor, Telia og Sonera.

Han har tidligere i vår i flere intervju med danske medier sagt at Sonofon er til salgs om prisen er god nok, og han har selv antydet den til mellom 15 og 20 milliarder kroner. Tidligere har det vært spekulert i dansk presse om at Vodafone skulle være interessert i å overta hele eller deler av den danske mobiloperatøren Sonofon.

Til toppen