BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil kjøle datasentre med spill-teknologi

Jakter penger i Norge.

Gründer og toppsjef André Eriksen i Asetek viser frem kjølesystemet selskapet håper å ta det internasjonale datasenter-markedet med. Nå skal selskapet reise kapital til nysatsning i Norge.
Gründer og toppsjef André Eriksen i Asetek viser frem kjølesystemet selskapet håper å ta det internasjonale datasenter-markedet med. Nå skal selskapet reise kapital til nysatsning i Norge.
14. feb. 2013 - 11:39

I disse dager reiser ledelsen i det danske selskapet Asetek rundt for å møte presentere seg for investorer. Etter planen vil de børsnoteres på Oslo Børs i løpet av mars og hente inn 25 millioner dollar, i underkant av 140 millioner kroner. Pengene skal brukes til å ta verdensmarkedet for kjølesystemer for datasentre.

Stor på gaming-PCer

Asetek er velkjent for folk som bygger egne PCer og for de som optimaliserer maskinvaren sin til spill. Her leverer det danskbaserte selskapet vannbaserte kjølesystemer, som gjør det mulig å tyne ut maksimalt effekt av CPU og minne. Det er den samme teknologien selskapet nå skal ta til det kraftig voksende markedet for datasentre. Her er kjøling helt essensielt for å holde energiforbruk og kostnader nede og selskapet ser sitt snitt til å få brukt sin teknologi.

– God forretning

– Nå har vi en omsetning på rundt 100 millioner kroner på desktop, og det har vært en meget god forretning med en bruttomargin på rundt 40 prosent. Det er ikke mange leverandører til PC-er som kan skilte med slike marginer, sier adm. direktør og grunnlegger André Eriksen til digi.no. Han legger til at desktop-markedet for deres del faktisk er voksende, selv om PC-markedet ellers er i kraftig nedgang.

Når digi.no snakket med Eriksen er han på Gardermoen, på vei til Universitetet i Tromsø. De planlegger et nytt datasenter, og Eriksen vil selvsagt at de inkluderer Asetek sitt system for å kjøle ned serverne.

– Overveldende interesse

– Vi lanserte produktet RackCDU på en messe i USA i november og det har vært overveldende interesse. Men dette markedet fungerer ganske annerledes enn markedene vi er inne i per i dag. Det begynner med at du må levere et testsystem, som skal testes grundig før det kan bli aktuelt med større installeringer, sier Eriksen til digi.no.

Med RackCDU vil Asetek ta teknologi kjent fra selvbyggermarkedet og desktop-PC til server-rom og datasentre.
Med RackCDU vil Asetek ta teknologi kjent fra selvbyggermarkedet og desktop-PC til server-rom og datasentre.

Energiforbruket til nedkjøling av CPUer og minne er enormt i de store datasentrene. Det er flere måter å gjøre dette på. I områder med kaldt klima, som Norge, kan man bruke den kalde luften eller sjøvann (aktuelt i datahaller) som pumpes inn og nedkjøler server-rommene. Asetek sin teknologi går på å kjøle ned hver enhet med veske, som igjen blir varmet opp. Dermed kan spillvarmen brukes til for eksempel oppvarming av kontorer.

– 80 prosent av varmen fra en server kommer fra CPU og minne. Det er dette vi kjøler ned, sier Eriksen.

Jakter norske penger

Men for å finansiere satsningen fra kjølesystemer på spill-PCer på gutterommet til enorme datasentre, trenger selskapet kapital.

I dag er det en rekke venture-selskap, blant annet NorthZone Venture, inne på eiersiden. Men planen er å børsnotere selskapet på Oslo Børs. Men hvorfor ser det dansk-baserte selskapet til Oslo? Man må faktisk tilbake til 2005 for å finne sist gang et IT-selskap gikk på børs. Riktig nok har en del IT-selskaper latt seg notere på listen Oslo Axxess, et slags Oslo Børs Light, men det har ikke vært store IT-interessen i norsk finansbransje de siste 10 årene. Store IT-selskap som Tandberg, Fast og Visma har blitt kjøpt av børs uten at nye har kommet til.

– Så hvorfor i all verden ser dere til Oslo Børs?

– He he. Det er et godt spørsmål. Da vi begynte å se etter steder å være notert så vi først til USA. Men det er bare å innse at vi er for små til å få noen oppmerksomhet der. Vi sjekket også mulighetene i København, men innså ganske raskt at der var kunnskapen om IT ganske dårlig og tilgangen til investorer dårligere enn i Norge. På Oslo Børs fant vi at det var mange analytikere og meglere med kompetanse på IT, sier Eriksen til digi.no.

Meglerhusene Carnegie og Arctic Securitites skal nå markedsføre selskapets aksjer mot norske og internasjonale investorer. I starten av mars starter de såkalte «roadshow» hvor investorer blir invitert til å høre investeringsmulighetene. Om alt går etter planen vil en børsnotering være i boks i slutten av mars.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra