Vil kjøpe storaviser «fri» fra Google

Microsoft vil betale for «avindeksering» på Google, til fordel for Bing.

Vil kjøpe storaviser «fri» fra Google

Microsoft vil betale for «avindeksering» på Google, til fordel for Bing.

Den britiske avisa Financial Times skrev i går at det pågår samtaler mellom Microsoft og avisimperiet News Corp. til Rupert Murdoch.

Microsoft har en plan som går ut på å betale store aviser for å «avindeksere» seg fra Google, slik at Microsofts egen søketjeneste Bing for et konkurransefortrinn.

I tillegg til over 20 aviser i Australia og Asia, eier News Corp. de britiske avisene News of the World, The Sun, Sunday Times og Times, samt de amerikanske avisene Wall Street Journal og nyhetstjenesten Dow Jones.

Kilden til Financial Times advarer at samtalene er på et tidlig stadium.

Avisa skriver at flere andre store nettpublikasjoner bekrefter å ha mottatt henvendelser fra Microsoft, der temaet er å få dem vekk fra Google. Disse er ikke navngitt i artikkelen.

Verken News Corp. eller Microsoft vil kommentere saken.

Financial Times, i likhet med bloggen Tech Trader Daily (som selv tilhører News Corp.) kommenterer at en eventuell Microsoft-avtale kan bli en redningsplanke for papiravisene. Murdoch har sagt at det er strategisk viktig for papiravisene at de tar seg betalt for innholdet de publiserer på nettet, og har anklaget Google for å «stjele innhold» fra avisene hans. I dag er Wall Street Journal praktisk talt alene om å ta seg betalt for nettjenesten. Murdoch vil at tjenester som videreformidler hans innhold, skal betale.

Googles standpunkt er at opphavsretten gir dem anledning til å sitere fra artikler, og at de ivaretar sine forpliktelser overfor rettighetshaverne ved å lenke til dem.

Google har tidligere sagt at avisinnhold har marginal betydning for deres inntekter. Googles talsperson Gabriel Stricker vil ikke kommentere den aktuelle saken direkte overfor Wall Street Journal, men understreker at selskapet vil respektere eventuelle krav fra innholdsleverandører som ønsker å trekke seg fra Googles søketjeneste.

    Les også:

Til toppen