BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil kreve inn royalties for strømmestandard

Kan gjøre HTML5-video dyrere å bruke.

Til syvende og sist kan strømmetjenester bli dyrere dersom MPEG LA begynner å kreve inn royalties for patenter tilknyttet strømmeteknologien DASH. I dag kreves det etter alt å dømme ikke royalties for bruk av teknologien.
Til syvende og sist kan strømmetjenester bli dyrere dersom MPEG LA begynner å kreve inn royalties for patenter tilknyttet strømmeteknologien DASH. I dag kreves det etter alt å dømme ikke royalties for bruk av teknologien. Bilde: Netflix og HBO
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. juli 2015 - 08:40

HTML5-basert video begynner å bli utbredt. Derfor mener patentlisensieringsselskapet MPEG LA at tiden er inne for å opprette en patentpool for selskaper som eier patenter som berører DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP), en MPEG-utviklet teknologi for å tilpasse lyd- og videostrømmer til den tilgjengelige båndbredden slik at avspillingen ikke hakker.

Les også: Dette er et superavansert VR-kamera

Patentpool

– Markedsadopsjonen av DASH-teknologostandarder har økt til det punktet hvor markedet vil tjene på tilgjengeligheten av en ikke-diskriminerende, ikke-eksklusiv, global, «one-stop» patentpool-lisens, sier Larry Horn, president i MPEG LA, i en pressemelding denne uken.

– Vi inviterer alle patenteiere til å delta.

Ifølge MPEG LA brukes DASH av ledende plattformer for innholdsleveranse. DASH ble gjort til ISO-standard første gang i 2012. En rekke selskaper, inkludert Microsoft, Apple, Netflix, Qualcomm, Ericsson og Samsung, har bidratt til standarden.

Mer strømming? Facebook vil strømme musikk 

Massiv bruk

Ifølge Jan Ozer, en spesialist innen strømmende medier som skriver for Streaming Media Magazine, ble det for fire år siden stilt spørsmål om hvorvidt royalties kunne bli et tema i tilknytning til DASH. Men han hevder at i årene som så har gått, har det ikke blitt sagt et ord om royalties i markedet. Før nå.

I mellomtiden har DASH blitt tatt i bruk av svært mange aktører, fra nettlesere til smarte tv-er.

Ozer mener at selv om bidragsytere som Microsoft, Cisco og Qualcomm alle skal ha indikert at de ønsker en royaltyfri løsning, så er det ingenting med MPEG LAs forretningsmodell som peker i samme retning.

Les også: Microsoft: – Slutt å bruke Silverlight 

Helt uventet

Ifølge Ozer var denne ukens kunngjøring fra MPEG LA helt uventet.

– Hvor mange selskaper som vurderte overgangen fra Flash til HTML5 inkluderte DASH-relaterte innholdsroyalties i sine budsjetter? Hvor mange stilte spørsmål om hvorvidt DASH ville bli støttet av enhver nettleser? Selv om det er slik i dag, vil spekteret av royalties raskt kunne endre på denne situasjonen, skriver Ozer.

Dersom noen patenteiere faktisk melder sin interesse til å være med i MPEG LAs patentpool for DASH, kommer royaltykravene for bruk av DASH selvfølgelig i tillegg til eventuelle royaltykrav for bruk av videokomprimeringsteknologi.

Som digi.no skrev om tidligere denne uken, er det ikke bare MPEG LA som ønsker å kreve inn royalties for den teknologisk ledende HEVC/H.265-standarden. Også den separate patentpoolen HEVC Advance skal komme med slike krav, og med langt mindre vennlige betingelser enn MPEG LA.

Les mer om dette her: H.265-kodeken blir dyr å bruke 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.