BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil lage datamaskin til 9 dollar

Ny knøtte-pc er imponerende minimalistisk.

8. mai 2015 - 11:31

Synes du Raspberry Pi er for dyrt? Det amerikanske selskapet Next Thing, basert i Oakland utenfor San Francisco, jobber nå med en minidatamaskin de kaller for C.H.I.P, og som skal koste nøyaktig ni dollar. Det er litt under 70 kroner.

Foreløpig har selskapet satt opp en Kickstarter-kampanje for prosjektet, men finanseringsmålet på 50.000 dollar er allerede passert med god margin. 

CHIP er altså et svært lite kretskort, som følger Raspberry-prinsippet: Alt tilleggsutstyr må kobles til, det følger ikke med noe nødvendig maskinvare.

Vi testet nye Raspberry Pi 2 tidligere i år.

Vi merker i alle fall øyeblikkelig en fordel sammenlignet med Raspberry Pi - innebygd Bluetooth og WiFi, slik at den trådløse støtten er ganske omfattende rett ut av esken.

Beskjeden kraft

Innmaten er selvsagt ganske begrenset når det gjelder spesifikasjoner. Det er snakk om en 1 gigahertz ARM-prosessor, 512 megabyte RAM og 4 gigabyte med lagring. 

Det er også bare en videoutgang som er innebygget, og det er faktisk en kompositt-plugg, det vil si en analog tilkobling uten støtte for høye oppløsninger. Man vil imidlertid kunne få kjøpt en adapter med VGA og HDMI-utganger. 

CHIP får også GPIO-pinner for tilkobling av annen elektronikk, sensorer og lignende.

Man skal kunne utføre de fleste oppgaver med CHIP, sier utviklerne.
Man skal kunne utføre de fleste oppgaver med CHIP, sier utviklerne. Bilde: Next Thing
 

Selvsagt kjører CHIP Linux, og utviklerne lover en lang rekke gratis applikasjoner som vil komme forhåndsinstallert på enheten. Meningen er at programvaren og maskinvaren skal være åpen kilde, tilpasset entusiaster og skapere.

Next Thing forteller ellers at CHIP vil fungere med alle skjermer, at den kan brukes som kontormaskin, surfemaskin med Chromium-nettleseren, som programmeringsverktøy eller spillmaskin med støtte for tusenvis av retrospill.

Får tilleggsutstyr

Det utvikles også en snodig deksel med taster og berøringsskjerm, som vil gjøre CHIP bærbar. Der er det innebygd batteri som varer i fem timer, og man setter kretskortet rett inn i dekselet.

Dette er en IP-telefon!

Grunnen til at maskinen vil bli så billig er tett samarbeid med det kinesiske selskapet Allwinner, som hjelper dem med tilgang til rimelige komponenter i store mengder. 

Det er fortsatt en liten stund til lansering - Kickstarter-støttespillerne vil få maskinen mot slutten av året, mens kommersiell utgivelse skal skje tidlig 2016.

Windows 10 blir også «skapervennlig».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.