JUSS OG SAMFUNN

Vil lodde ut etterspurte Internett-navn

Post- og Teletilsynet har skrevet nye regler for norske Internett-adresser. Et av forslagene er å lodde ut navn mange vil ha.

10. okt. 2000 - 05:38

Etter mange og lange forsinkelser, går det langsomt mot en liberalisering av de forholdsvis strenge norske reglene for å registere Internett-adresser. For i dag må du registre et selskap hvis navn er eller minner mye om adressen du vil ha.

Arbeidet med nye regler startet for snart to år siden etter mye klager fra næringslivet. Man mente at den strenge politikken la unødvendige hindringer i veien for IT-bransjen i Norge. I februar i år var Norid, som forvalter de norske adressene, ferdig med sitt forslag til nye regler og lovet en rask innføring. Les om utsettelsene: Frie Internett-adresser utsatt

Så blandet Post- og Teletilsynet seg overraskende inn i saken. Etter en lang saksbehandling er nå tilsynet ferdig og har oversendt sitt arbeid til Samferdselsdepartementet for godkjenning. Post- og Teletilsynet har gjort flere oppsiktsvekkende endringer i forslaget til Norid. Når de nye reglene blir endelig bestemt og innført er fremdeles ukjent:

Post- og Teletilsynet er enig med Norid om at det skal kreves et organisasjonsnummer for å registere Internett-adresser, men at det da skal være mulig å registere inntil 15 adresser. Tilsynet er også enig i at Norid heller ikke skal kontrollere merkevare-registering eller andre faktorer.

"man registrerer på grunnlag av søkers egenerklæring om at man er i god tro med hensyn til å respektere tredjemanns rettigheter....Forslaget til ny navnepolitikk vil således representere et økt konfliktpotensiale og økt fare for domenepirateri. Etter en avveining har man imidlertid kommet frem til at hensynet til søkernes valgfrihet og en effektiv tildeling av domenenavn veier tyngre enn den økte risiko for domenepirateri.

Tilsynet har bedt professor i rettsinformatikk Olav Torvund om å vurdere dette spørsmålet og han er kritisk.

"Post- og teletilsynet har likevel valgt å ikke vektlegge Torvunds anbefalinger, da en gjennomføring av disse vil innebære et langt mer avansert regime enn hva som kan håndteres av det registreringsapparat som det legges opp til."

Men det mest oppsiktsvekkende er tilsynets forslag for overgangsordning mellom gamle, strenge regler og de nye, liberale:

Tilsynet er redd for en ny kø lik den som oppsto da man åpnet for registering av generelle navn. Da gjaldt førstemann til mølla-prinsippet, men det var ofte tilfeldigheter som avgjorde kampen om verdifulle navn. Les om kappløpet i mai: 1000 søknader om nye Internett-navn

Tilsynet foreslår derfor at man offentliggjør en dato da alle som er interessert kan søke om navn under de nye reglene. Deretter vil Tilsynet trekke lodd om de navn som flere har søkt om.

"Tilsynet har positiv erfaring med loddtrekning fra både fem-sifrede nummer og fast forvalg. Vårt inntrykk er at aktørene oppfatter loddtrekning som en rettferdig mekanisme for fordeling av denne type begrensede ressurser."

Men dette kan bli omstridt, for med tilsynets loddtrekning vil alle kunne søke på for eksempel kvikklunsj.no og hmelk.no uten at Freia eller Tine har noe de skulle ha sagt.

Post- og Teletilsynet mener at det er uheldig at det er Norid som forvalter klagesystemet. Dette bør Post- og Teletilsynet overta mener de selv, og foreslår et tre-persons råd. Du kan lese hele forslaget fra tilsynet på deres hjemmeside www.npt.no.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.