FORBRUKERTEKNOLOGI

Vil spore utlendinger også når de forlater USA

Amerikanerne har et kinkig problem: Hvordan spore utlendinger også når de forlater USA?

2. juli 2007 - 12:06

USA har bygget opp et omfattende system for å bruk biometri til å kontrollere utlendinger når de kommer inn i landet: Utstyr er installert ved 116 flyplasser, 15 havner og 154 grenseoverganger.

Når det gjelder biometrisk kontroll av utlendinger som forlater landet, er USA ikke kommet fullt så langt, går det fram av en rapport fra kongressmedlem Bennie Thompson, demokrat fra Mississippi, skriver Information Week.

Bare ved 12 flyplasser og to havner brukes biometri til å kontrollere utlendingers identitet på vei ut av landet.

Dette er et kinkig problem, fordi sikkerhetsdepartementet («Homeland Security») har frist til ut 2008 for å implementere et biometrisk system der alle utlendinger kontrolleres både når de kommer og når de drar.

USAs riksrevisjon (GAO: Government Accountability Office) frykter at det kan ta opp til ti år for å få et effektivt biometrisk avgangskontrollsystem på plass.

Pilotforsøk viser at RFID-brikker som festes til de såkalte I-94-skjemaene sporer selve skjemaene, men kan ikke garantere at den som fører skjemaet ut av landet er samme person som fylte ut skjemaet ved ankomst.

Per i dag, og antakelig i årevis framover, gir ikke det biometriske kontrollsystemet en pålitelig oversikt over hvilke utlendinger som faktisk befinner seg i USA, selv blant dem som har kommet seg gjennom den biometriske ankomstkontrollen.

Kongressmedlemmene skal være ganske oppgitt over at deres påbud ikke er fulgt opp.

Siden terrorangrepene 11. september 2001 har tre forskjellige lovvedtak – Patriot Act, Border Security Act og sist Intelligence Reform and Terrorism Prevention Act fra 2004 – pålagt regjeringen å sørge for biometrisk kontroll ved ankomst og avgang.

Også amerikanerne selv skal underkastes biometrisk kontroll: President George W. Bush støtter arbeidet med lovutkast som vil anbefale trygdevesenet å nedfelle biometriske data i sine «Social Security» kort, noe som i praksis vil gjøre disse kortene til påbudte nasjonale ID-kort.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.