BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil stenge konkurrentene ute fra "TeliaNor"

Den norske og svenske staten ønsker ikke at Telenors og Telias konkurrenter skal kunne kjøpe seg opp i det nye teleselskapet med mer enn én prosent av aksjene. For andre eiere gjelder eierbegrensninger på tre prosent.

Frode Eriksen
19. apr. 1999 - 13:12

Dette kommer fram i Samferdselsdepartementets proposisjon som fredag ble lagt fram i statsråd, vedrørende den planlagte fusjonen mellom Telenor og Telia. De to eierne ønsker ikke å ende i samme situasjon som Tele Danmark kom i etter at Ameritech kjøpte aksjemajoriteten i selskapet for ett år siden.

Begrensningene i forbindelse med en børsintroduksjon og delprivatisering av det nye teleselskapet hindrer at mer enn én prosent av selskapets aksjer plasseres hos bedrifter innenfor telekommunikasjon-, media-, eller informasjonsteknologiselskap.

Generelle eierbegrensninger sier at ingen eier eller gruppe av eiere kan eie mer enn tre prosent av det fusjonerte selskapet ved en aksjeutvidelse.

Ved en børsintroduksjon skal den svenske og norske staten selge seg ned fra sine aksjeposter på henholdsvis 60 og 40 prosent, til en samlet verdi av rundt 100 milliarder kroner. Det betyr at den svenske staten kan selge ut 26,6 prosent, mens den norske staten kan selge 6,6 prosent.

Telias finansdirektør, Stig-Arne Larsson, som blir andre visekonsernsjef i det nye teleselskapet, sier til FinansTidningen at dette ikke begrenser konsertens konkurransekraft.

- Dette er snarere en måte å sikre det nye selskapets selvstendighet på, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra