JUSS OG SAMFUNN

Vil stoppe navngiving av fildelere

ISP-ene må slette trafikkdata etter tre uker, mener Datatilsynet.

20. apr. 2009 - 07:38

Oslo (NTB-André Lorentsen): Under tvil ga Datatilsynet advokatfirmaet Simonsen lov til å overvåke fildelere. Nå vil de se på saken på nytt. Tilsynet vurderer også å pålegge nettleverandørene å slette trafikkdata etter tre uker.

Advokatfirmaet Simonsen fikk i desember 2006 konsesjon til å registrere kallenavn, IP-adresse, og oversikt over filene som ble delt via fildelingsnettverk. Hensikten var å skaffe nok opplysninger til å kunne anmelde ulovlig fildeling til politiet, fremme et sivilt søksmål, eller å rette henvendelser til enkelte fildelere via nettleverandørene.

    Les også:

- Problematisk

Forutsetningen fra Datatilsynet var at personopplysningene som ble samlet inn skulle være avidentifiserte, og at videre etterforskning skulle foretas av politiet

- Hvis det nå er slik som Dagens Næringsliv skriver lørdag, at Post- og teletilsynet har åpnet opp for at navnene kan gis direkte til Simonsen om retten sier ja, er forutsetningene for konsesjonen vi ga endret. Da kan vi bli nødt til å se på hele dette sakskomplekset på nytt. Når private aktører får informasjon fra nettleverandørene stiller saken seg annerledes, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til NTB.

- Vår konsesjon gjaldt informasjon gitt til politiet, ikke direkte til Simonsen. Dette var et problematisk vedtak for oss, og dette gjør det ikke lettere, sier Skåra.

Må slette trafikkdata

Han opplyser at Datatilsynet nå også vil vurdere å pålegge nettleverandørene slette trafikkdata etter tre uker.

- Vi vurderer nå å sende brev til norske nettleverandører der de blir pålagt å slette trafikkdata, altså data om hvilke IP-adresser en bruker har besøkt, innen tre uker fordi det ikke er nødvendig å lagre den informasjonen, sier Skåra.

Han blir ikke overrasket om nettleverandører vil gjøre det til et konkurransefortrinn å slette trafikkdata så tidlig som mulig.

- Om de vil slette dataene før tre uker er gått, har de selvfølgelig anledning til det. Dette handler ikke bare om fildeling. Når man er på nettet skal man kunne være trygg på at dette er noe som skjer der og da og ikke blir lagret til evig tid. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.