FORBRUKERTEKNOLOGI

Vil utvide kapasiteten til HD DVD

Toshiba planlegger en utvidelse av lagringskapasiteten til HD DVD-formatet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. jan. 2007 - 11:22

Yoshihide Fujiu, president og toppsjef for Toshibas Digital Media Network-selskap, annonserte denne uken at selskapet har utviklet en trelags utgave av HD DVD-ROM-platene som til sammen har en lagringskapasitet på 51 GB. Denne nyheten skurrer nok litt for enkelte, siden dagens hvert lag i HD DVD-standard rommer 15 GB, noe som gir 45 GB lagringskapasitet med tre lag.

Årsaken til at det planlagt formatet rommer mer, er at kapasiteten til hvert lag økes til 17 GB. Dermed vil kapasiteten til det planlagte formatet tilsvare tolagsutgavene av Blu-ray Disc. Kapasitetsøkningen skyldes forbedringer i masteringteknologien for plater som har ført til videre minimalisering av lagringsgropene i platene.

    Les også:

De nye platene har samme struktur som både vanlig DVD og tidligere annonserte HD DVD-formater - to 0,6 mm tykke plater forbundet rygg mot rygg.

Toshiba har laget testeksemplarer av platene og testet at de fungerer tilfredsstillende. Selskapet sikter mot en endelig godkjennelse av platene fra DVD Forum innen året er omme.

TDK har på sin side på nytt vist fram en 200 GB Blu-ray-plate, men det gjorde selskapet også i høst, uten at det nå har kommet med nærmere detaljer om når det vil bli godkjent av Blu-ray Disc Association. Også disse platene rommer mer per lag enn dagens plater. TDKs plate har seks lag som hver rommer drøyt 33 GB.

Det er lite sannsynlig at noen av disse platene vil kunne benyttes sammen med dagens avspillere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.