FINTECH

Vipps, BankAxept og BankID Norge skal slås sammen

Forbereder seg på internasjonal konkurranse.

Bankene går sammen om en felles satsning på betaling og identifiserings løsninger. Vipps, BankID og Bankaxept blir slått sammen. På bildet vises Rune Bjerke, styreleder i Vipps og konsernsjef i DNB, og Finn Haugan, styreleder i BankAxept og styreleder i Sparebank1.
Bankene går sammen om en felles satsning på betaling og identifiserings løsninger. Vipps, BankID og Bankaxept blir slått sammen. På bildet vises Rune Bjerke, styreleder i Vipps og konsernsjef i DNB, og Finn Haugan, styreleder i BankAxept og styreleder i Sparebank1. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Bankene i Norge la i dag fram planer om etableringen av det som skal bli Nordens ledende betalings- og identifiseringsaktør. 

Bankene har inngått en intensjonsavtale om videreutvikling av dagens betalings- og identifiseringsløsninger. Målet er å skape enda bedre kundeopplevelser, samt å stå sterkere i konkurransen mot de globale teknologigigantene.

Dette skal oppnås ved at Vipps, BankAxept og BankID Norge slås sammen. Daglig ledere for de tre selskapene, samt representanter for de største eierne, stilte ved pressekonferansen.

Unikt

– Norge er unikt gjennom at vi i flere tiår har hatt et samarbeid mellom bankene i Norge på betalingsløsninger. Det har gitt oss noen av verdens beste og mest effektive tjenester og infrastrukturer, ifølge analyser gjort av Norges Bank. Dette samarbeidet tar vi nå et steg videre og etablerer Nordens ledende og mest fremtidsrettede aktør innen betaling og identifisering, sier Finn Haugan, styreleder i BankAxept og styreleder i Sparebank1, i en pressemelding.

Beholder alle de ansatte

Det nye selskapet skal etableres i Oslo og får 108 ansatte, det samme antallet som er ansatt hos de tre selskapene til sammen. Planen er at det nye selskapet skal være i drift innen 1. august 2018. Dette forutsetter godkjenning fra norske myndigheter.

– De tre selskapene utgjør i sum en norsk suksesshistorie innenfor utvikling av finansteknologi, og har i dag mange millioner nordmenn som brukere. Nå vil vi slå sammen selskapene som i dag har hånd om hver sin del av betalingstransaksjonen og skape økt brukervennlighet og sterkere innovasjonskraft. I fellesskap blir vi i stand til å utvikle enda enklere, tryggere og mer kostnadseffektive løsninger – til glede for så vel butikkene som kundene, sier styreleder i Vipps og konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, i pressemeldingen. 

Omveltning

– Betalingsmarkedet er i radikal omveltning med endringer i brukeratferd, teknologiske nyvinninger og nye rammevilkår. Globale aktører er allerede tungt til stede i det norske betalingsmarkedet, og de store teknologigigantene sitter med fingeren på knappen for å sikre seg en del av nordmenns betalinger. Gjennom dette grepet står det norske alternativet bedre rustet til å konkurrere mot de store utenlandske aktørene, sier Rune Garborg, sjef for Vipps.

Eid av bankene

Vipps har på to år blitt kjent for de fleste. Betalingsappen har nå omtrent 2,7 millioner brukere og kan i tillegg til vennebetaling brukes hos rundt 50.000 brukersteder. Tjenesten støtter også fakturabetaling og betaling til bedrifter med vippsnummer. Vipps eies av 106 norske banker, og ytterligere fire banker er med som distribusjonspartnere.

Rundt 80 prosent av kortbetalingene i norske butikker utføres med BankAxept-kort. I fjor ble det gjennomført over 1,6 milliarder BankAxept-transaksjoner hos de drøyt 100.000 brukerstedene. Tjenesten er det nasjonale betalingssystemet i Norge. 

BankID er et ID-system som benyttes av alle bankene i Norge, i tillegg til offentlige, digitale tjenester og et økende antall virksomheter i ulike bransjer. Omtrent 3,7 millioner nordmenn har BankID i dag. 

Både BankAxept og BankID eies av bankene i Norge.

Saken er utvidet med blant annet sitater fra ledere hos de involverte aktørene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.