BEDRIFTSTEKNOLOGI

Virus gjemmer seg i JPEG-bilder

Et nytt virus som gjemmer seg i bilder på nettet er oppdaget. Det gir skremmende perspektiver for fremtiden, for folk klarer nok ikke la være å klikke på bilder av nakne damerumper...

14. juni 2002 - 11:24


Network Associates


McAfee

Les også:


Perrun består egentlig av både en programfil som legger seg på Windows-maskiners harddisk og infiserer JPEG-bilder og sjekker eventuell kode i dem, samt infiserte JPEG-bilder som kan brukes til å instruere viruset om videre aktiviteter, reprogrammere det til diverse dævelskap.

Nå er ikke Perrun i sin nåværende form noen trussel, men Gullotto sier til C Net at det ikke er noe i veien for at noen gjemmer hele skiten i et JPEG-bilde, inkludert viruskode som kan ødelegge datamaskinen den kjøres på.

Så lenge du ikke er infisert av selve programkoden i Perrun-viruset, vil du ikke ta skade av å motta infiserte JPEG-bilder. Dessuten skal infeksjonen ødelegge JPEG-bildene, så det er lett å merke hvilke som er påvirket. Problemet er bare at dyktige virusforfattere kan komme til å skjule koden ved hjelp av for eksempel steganografi.

Gullotto sier til InformationWeek at virusskrivere kan komme til å modifisere koden og lage enda skumlere virus over samme lest som Perrun.

Ett problem Gullotto ikke kommenterer, er at det har vist seg umulig å lære nettbrukerne å ikke klikke på EXE-filer eller VBS-filer, for eksempel. Disse er to av de farligste infeksjonsbærerne på nettet, og folk klikker villig vekk og forpester nettet med virus. Sjansene for å lære folk til å bli skeptiske til JPEG-bilder er kanskje enda mindre?

Det var i allefall nok av mennesker som gikk rett på Anna Kournikova-trikset, nå senest med viruset tilegnet popartisten Shakira.

Om det ramler "Nude piX0rz of Britney Spearz" ned i innboksen din en dag - har du vett til å la være å klikke på dem?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.