Virus-skremsel om mobiltelefoner

SMS-bomber og mobilvirus: Enda et selskap lanserer virusbeskyttelse for lommedatamaskiner og mobiltelefoner, men de har hittil ingenting å beskytte mot.

Virusbekjemperne slåss om å komme først til det de mener kan bli fremtidens marked, virusbeskyttelse for håndholdte datamaskiner og mobiltelefoner, etterhvert alle dingsene som går under betegnelsen PDA - Personlige Digitale Assistenter.

Endel mobilbrukere i Spania ble tidligere i år utsatt for et tekstmeldingsvirus, men dette utnyttet en svakhet i postprogrammet Outlook Express, og hadde ingenting med mobiltelefonenes operativsystem å gjøre.

Programmet SMS-Flooder, som benytter seg av SMS-portaler på nettet, har den siste tiden blitt spredd på tyske prategrupper og nettsteder, og ved hjelp av dette har tyske datasnoker i enkelte tilfeller klart å bombe folks mobiltelefoner med tekstmeldinger.

Dette har nok skremt endel til å tenke på sikkerhet i forbindelse med mobiltelefoner og bærbare datamaskiner.
Og når forbrukerne blir skremt, da spurter industrien inn for å tilby sine løsninger, som alle har det til felles at de beskytter mot noe som ennå ikke eksisterer.

Siste selskap til å offentliggjøre sine planer er finske F-Secure, som har laget virusbeskyttelse for EPOC-plattformen, som er underlaget til operativsystemet Symbian. Symbian brukes i størstedelen av verdens digitale mobiltelefoner.

Fra før av har både Symantec og Network Associates lansert denne typen beskyttelse. Symantec står bak populære Norton Antivirus, og Network Associates står bak McAfee VirusScan.

Symantec skal lage virusbeskyttelse for Palm, og McAfee lover å passe på nesten hele utvalget av bærbare enheter - både PalmOS-, PocketPC/WindowsCE-, og Symbian/EPOC-baserte lommedatamaskiner med sine programmer.

Når det gjelder PalmOS er det ikke hovedsaklig virus innad i maskinens programvare man er redd for, men det faktum at en Palm kan fungere som bærer av virus mellom flere datamaskiner som den synkroniseres opp mot, mener PC World.

Selv om Palm ifølge IDC har 78 prosent av markedet for håndholdte datamaskiner (1999) og i teorien kan utsettes for samme type angrep som andre datamaskiner, så har man ennå ikke sett ordentlige virus eller ormer på denne plattformen.

For PocketPC er problemet litt mer omfattende. Microsofts plattform stiller seg mer åpen for kjente angrep i og med at man kan kjøre VBSkript, som er det programmeringsspråket som ILOVEYOU-ormen ble laget i.
F-Secure Corporation løsning til EPOC-plattformen innebærer at man i fremtiden kan kjøpe beskyttelse fra mobiloperatøren i tillegg til at de har laget en skanner som ligger i apparatet, skriver de i en pressemelding.


Norton og McAfee satser også på skannere i selve maskinen, og begge skal lete etter virus i de programmene og filene som skal overføres under synkroniseringen.

Synkronisering er per idag den vanligste måten å få filer inn i lommedataen, men dette vil bli overtratt av nedlasting fra Internett, tror en analytiker hos Virus Bulletin.

- Selv om det idag ikke finnes virus for noen av disse platformene, så kan man være helt sikker på at de kommer i fremtiden, og denne typen teknologi vil være påkrevd i en trådløs verden, sier programsjef for Internett-sikkerhet i IDC, Chris Christiansen i F-Secures pressemelding.

Tillegg: digi.no er blitt underrettet om at det eksisterer etpar trojaner-programmer som kan utgjøre en plagsom trussel for Psion-maskiner. Disse kjører en avansert versjon av EPOC-programvaren, men har langt mer funksjoner enn EPOC-versjonen i vanlige mobiltelefoner.