BEDRIFTSTEKNOLOGI

Viser verdens største harddisk

10 terabyte-grensen er passert.

Bilde av den heliumforseglede 8 terabyte-disken.
Bilde av den heliumforseglede 8 terabyte-disken. Bilde: HGST
10. sep. 2014 - 10:27

Western Digital-eide HGST er fast bestemt på å slå størrelserekorder med sine harddisker, og lanserer nå en variant med enorme 10 terabyte med lagringsplass.

Disken er rettet mot bruk i datasentre, og beregnet for nettsky og såkalt kald lagring. Drevet skal også sette nye rekorder for kapasitet med lavest forhold mellom pris per terabyte og watt per terabyte.

To teknologier gjør dette mulig: HelioSeal er den første, som hermetisk forsegler inn helium for å redusere intern friksjon i drevet og kraftbruk. Den andre teknologien er SMR, som er en måte å øke diskens kapasitet på.

HGST bruker også helium i sine litt mindre harddisker, nemlig varianter med 6 TB og nyannonserte 8 TB.

Planen er at innen 2017 skal alle stordiskene til selskapet bruke helium i stedet for luft. Det å utelukke luft fra drevene bidrar også til at fuktighet og andre elementer holdes ute, noe som bidrar til levetiden på diskene.

Selskapets mindre disker, under 10 terabyte, bruker ikke SMR-teknologien, men mer tradisjonelle PMR, som skriver data side om side. HGST forteller at disse drevene blir for tiden evaluert av selskaper som Netflix, Huawei, Inspur og Promise Technology.

Konkurrenten Seagate bruker SMR i større grad, og annonserte nylig sin største disk på 8 terabyte. Ifølge Seagate vil SMR bringe inn kapasiteter på opptil 20 terabyte innen år 2020.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.