JUSS OG SAMFUNN

Visma foreslår forbud mot regninger på papir

E-faktura kan spare samfunnet for 27 milliarder kroner.

Pålegg om å droppe papirfaktura vil gi store milliardgevinster, ifølge regnestykket fra Visma.
Pålegg om å droppe papirfaktura vil gi store milliardgevinster, ifølge regnestykket fra Visma. Bilde: Espen Zachariassen
5. juni 2015 - 12:34

Hvis all fakturering her i landet blir gjort elektronisk, kan samfunnet spare 27 milliarder kroner i året.

Beregningen er gjort av Visma software, som ber næringsministeren innføre obligatorisk e-faktura umiddelbart.

– Regjeringen må nå innføre obligatorisk e-faktura for alle virksomheter, og det må snarest settes en dato for gjennomføring, sier administrerende direktør Erlend Sogn.

Les også om arbeidet med e-faktura i hele Europa: Europa blir ett digitalt rike

Pennestrøk

Bakgrunnen for initiativet er regjeringens mål om å forenkle næringslivet med tiltak som sparer samfunnet for 15 millarder kroner.

– Med bare et pennestrøk vil regjeringen kunne mer enn tredoble sine nåværende ambisjoner om besparing for næringslivet frem til 2017, mener Sogn.

Han peker på at dette vil effektivitetsgevinster for norske bedrifter og bidra til økt produktivitet og konkurransekraft i det som i dag er et presset næringsliv.

Så du denne? Visma gjør to nye oppkjøp i Norge

Visma-sjef Erlend Sogn. <i>Bilde: Pressefoto</i>
Visma-sjef Erlend Sogn. Bilde: Pressefoto

Regnestykket

Gevinsten er beregnet ut fra en spart kostnad på 83 kroner for hver inngående faktura og 56 kroner for hver utgående, på grunnlag et totalt antall på 121,1 millioner fakturaer årlig.

Det tar rundt 25 minutter å håndtere en innkommende papirfaktura. En halvelektronisk, skannet faktura krever 12 minutter, mens en e-faktura er gjort unna på 7 minutter.

Kostnaden er satt på grunnlag av gjennomsnittlig månedslønn for alle ansatte, beregnet av Statistisk Sentralbyrå (SSB). Den er på 7,25 kroner pr. minutt.

Differansen mellom ren e-faktura og de andre typene ligger på 11,5 minutter til en minuttpris på 7,25, som gir drøyt 83 kroner.

Les også: Bekymret over digitalt klasseskille

Forsiktig

For utgående fakturaer, er det også beregnet kostnader for momenter som porto, konvolutter og utskriving.

– Vi ser også en effekt ved at e-faktura krever færre purringer. Det effektiviserer betalingsstrømmen, forklarer prosjektleder Rein Baardsen hos Visma software.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Private bedrifter og offentlige virksomheter bruker samlet 17 milliarder kroner på slik papirhåndtering på fakturering til hverandre.

Utsendelse til privatpersoner har et potensial på 181 millioner e-fakturaer i året, og gevinsten er beregnet til 10 milliarder kroner. Da er et anslag av det innbyggerne selv sparer av tid etc. ikke tatt med.

– Volumene er kryssjekket med tallgrunnlag hos SSB, Nets og Norges Bank og er ikke satt høyere enn det som er reelt. Jeg mener at vi er konservative i alle anslagene hele veien, sier Baardsen til digi.no.

 

Næringsminister Monica Mæland er bedt om å kommentere forslaget, og digi.no følger opp saken.

Les også:  Norsk program blir global spydspiss

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.