Visma og SPSC forhandler om fusjon

De to store norske økonomiprogramvare-selskapene Visma og SPCS-gruppen forhandler om en fusjon, innrømmer de.

Tidligere i formiddag ble handelen i både Visma og SPCS-gruppen stoppet. Nå forteller selskapene at de forhandler om fusjon. Børsstoppen vil virke til i morgen - først da vil selskapene si noe mer.

Spekulasjonene om en fusjon har ligget åpent etter at Visma-sjef Øystein Moan i et helt overraskende trekk mot sin største konkurrent, slo til og kjøpte 13 prosent av aksjene i SPCS-Gruppen . Det var det svenske investeringsselskapet Atle som tilbød posten. Begge de to selskapene kniver om salget av ganske like økonomisystemer i Norge og i utlandet.

Handelen i begge selskapene er stoppet på Oslo Børs i påvente av en nyhet. digitoday.no fikk tak i gründer og største aksjonær i SPCS-gruppen, Per A. Boasson. På spørsmål om de to selskapene skal fusjonere, sier Boasson "det er ikke usannsynlig" til digitoday.no. Han vil imidlertid ikke svare på ytterligere spørsmål nå.

Programvareselskapet Visma (VIS) kjøpte 4.600.000 aksjer i SPCS ASA, og kontrollerer etter dette totalt 7.596.700 aksjer gjennom aksjer og opsjoner i SPCS ASA. Dette tilsvarer ca. 13,55 prosent av aksjene i SPCS ASA. Handelen kunne ha forblitt hemmelig en stund, men ved kjøp av mer enn 10 prosent må man offentliggjøre handelen, sier reglene på Oslo Børs.

- Vi fikk et tilbud i løpet av dagen og slo til. Vi synes dette var en fornuftig investering, vi er jo i samme bransje, sa Moan til digitoday.no i november. Han har ikke snakket med ledelsen hos erkekonkurrenten eller storeier Per A. Boasson, forteller han.

- Jeg utelukker ikke et oppkjøp av SPCS-gruppen, vi er verdt 45 prosent mer enn dem, men vi har ingen konkrete kortsiktige planer. Får vi tilbud om andre aksjeposter, vil vi vurdere det forløpende. Men det skjer en konsolidering i økonomisystem-bransjen og vi vil være klare til disse begivenhetene, sa han megetsigende og humret.

For Moan er aksjekjøpet et 'takk for sist' til SPCS-ledelsen og gründer/største eier Per Boasson. De to selskapene har tidligere først slåss om hvem som skulle kjøpe konkurrenten Micro 80, en kamp Moan vant.

I mars i fjor la Boasson overraskende inn et bud på Visma, men Moan takket nei og forhandlet en stund med Agresso og Software Innovation før forhandlingene ble stoppet. I mellomtiden har SPCS-gruppen kjørt inn i problemer, noe som har svekket aksjekursen. Nå er selskapet verdsatt til 688 millioner kroner. Dermed har Moan råd til å kjøpe hele selskapet med pengene han fikk fra salget av sin Marine-divisjon (680 millioner kroner) tidligere i høst.


- Vi har en mulighet med midlene fra salget av Marine-divisjonen, bekreftet Moan overfor digitoday.no.

Av forskjellige årsaker finnes det et enormt antall produsenter av økonomisystemer i Norden, men etter årtusenskiftet har mange slitt. Senest i går slo nyheten ned om at de to danske storaktørene Navision og Damgaard slår seg sammen

- Den danske fusjonen aktualiserer kanskje behovet for å skape en sterk norsk/svensk aktør, sa Moan i november.

Foreløpig er ingen i ledelse i de to selskapene tilgjengelig for kommentar. digitoday.no kommer tilbake til saken senere.

Til toppen