VMware gjør slutt på å installere programmer

VMware forbedrer teknologi for at all programvare kan leveres med ferdig oppsatt installasjon.

VMware forbedrer teknologi for at all programvare kan leveres med ferdig oppsatt installasjon.

I forrige uke skrev digi.no om hvordan ferdig oppsatte serverinstallasjoner blir levert som virtuelle image og hvordan det forenkler serverinstallasjoner.

    Les også:

Nå tar VMware denne tankegangen et skritt lenger og inkludere også programvare for sluttbrukere på arbeidsstasjonen. Konseptet går ut på å levere det VMware kaller «virtual appliances».

En «appliance» er en dedikert enhet som gjør kun én ting, for eksempel en brødrister. Innen IT brukes gjerne begrepet til å beskrive en ferdig installert server med dedikert applikasjon, hvor operativsystemet og applikasjonen er klar til bruk i det øyeblikket enheten kobles opp.

VMware ønsker å flytte denne analogien over på programvare slik at leverandører kan levere ferdig oppsatte systemer som er klare til bruk uten å måtte installeres først. På norsk kan det kanskje beskrives som en programvareenhet?

For å få fortgang i prosessen har VMware annonsert en konkurranse om å lage de beste virtuelle programvareenhetene. Totalt deler de ut 200 000 dollar og vinneren av hovedkonkurransen får 100 000 dollar. Det konkurreres i kategorier med løsninger for skoler, forbrukere, utviklere, servere og for det profesjonelle virtualiseringsmiljøet.

Med seg i juryen har de i tillegg til VMware-gründeren fått med seg kjente personligheter innen åpen kildekode, som IT-bokforleggeren Tim O'Reilly og Mark Shuttleworth, mannen bak Ubuntu Linux prosjektet.

Programvareenhetene må kunne distribueres vederlagsfritt og det utelukker dermed løsninger bygd på Windows operativsystem. VMwares nordensjef, Lars Högholm vil imidlertid ikke være med på at dette er et angrep på Microsoft.

- Fokus er på å utvide markedet for virtualisering. Det er fortsatt mange som ikke kjenner til oss og som hva virtualisering kan gjøre, sier Høgberg.

Microsoft og VMware har forskjellige tilnærminger til virtualisering. VMware vil ha alt over på virtualisering, mens Microsoft ønsker å bruke det litt mer selektivt.

- Det er enkelte roller som ikke egner seg for virtualisering, sier Rune Lystad i Microsoft til digi.no.

Å kjøre programvare gjennom et virtualiseringslag gir en ytelsesreduksjon. På en kraftig maskin med et system som ikke bruker full kapasitet vil det ikke merkes så godt, men på svakere maskiner eller på maskiner som kjører krevende programvare kan det oppleves som en flaskehals.

En ressursfordel kan imidlertid oppnås. Både Microsofts og VMwares produkter har funksjonalitet for å avgrense hvor mye av systemets ressurser det virtuelle operativsystemet får lov til å bruke. For eksempel kan systemet begrense minneforbruket til 256 megabyte for å unngå at maskinens fysiske minne brukes opp av en ressursgrådig applikasjon.

Fordelene med ferdigpakkede virtuelle maskiner er mange. Det forenkler blant annet utsendelse av testversjoner til partnere, og virtuelle operativsystem kan kjøres på forskjellig maskinvare. Det er en stor fordel for kundene som ikke blir like bundet til en bestemt maskinvareleverandør, og som enkelt kan flytte systemet over på kraftigere maskiner hvis det trengs.

De virtuelle imagene kan ikke flyttes mellom VMware og Microsofts virtualiseringsprodukter uten å rekonfigurere operativsysteminstallasjonen.

For noen år siden var ikke Microsoft så begeistret for virtualisering. Kunder ble advart om at Microsoft ikke offisielt supporterte programvare som kjørte på et virtuelt operativsystem. Det endret seg etter at de kjøpte Connectix Virtual PC og videreutviklet det som sitt eget system. Microsoft har også tilpasset seg til virtualisering gjennom innføring av nye lisensregler når de lanserte Windows Server 2003. Der åpnes det for at en Enterprise server kan kjøre inntil fire virtuelle operativsystem parallelt med systemet som kjører rett mot den fysiske maskinvaren.

Microsoft leverer ikke i dag programvare ferdig oppsatt i virtuelle image til sluttkunder, men kurspartnerne deres får ferdig installerte image som er tilpasset kursmateriellet de skal undervise i. Hvis VMware lykkes med å få med seg bransjen på å distribuere virtuelle programvareenheter, vil Microsoft lett kunne henge seg på.

Til toppen