Vodafone åpner dyrekjøpte 3G-nett

Verdens største mobilselskap Vodafone lanserer nå sine 3G-nett etter å ha investert enorme summer i nettene.

Verdens største mobilselskap Vodafone lanserer nå sine 3G-nett etter å ha investert enorme summer i nettene.

Vodafone, som er verdens største mobilselskap målt i inntekter, lanserer nå sine 3G-nett i Europa og Japan. Det skjer etter at selskapet har investert 22 millarder euro, eller nær 180 milliarder kroner i 3G-lisenser og andre investeringer, ifølge avisen Observer.

Totalt har den europeiske telekomindustrien investert over 100 milliarder euro, eller drøyt 800 milliarder kroner i 3G-nettene. Særlig betalte de europeiske teleoperatørene dyrt for 3G-lisensene som ble delt ut etter auksjonsprinsippet.

Vodafones lanseringen av 3G-nettene er to år forsinket i forhold til de opprinnelige planene, og andre selskaper har etablert seg i markedet. Det gjelder blant annet Hutchison Whampoas selskap "3", som er etablert i Sverige, Danmark, UK og Italia.

Vodafone melder at selskapet vil tilby ni ulike 3G-telefoner for det europeiske markedet i abonnementspakken sin. Hutchison øker også porteføljen, og legger til tre nye telefoner fra Motorola i pakketilbudet til kundene.

Prisene på tradisjonelle samtaler faller, og "3" har lansert gratis ringetid for å skaffe seg nye kunder. Også Vodafone har senket prisene på vanlig samtale.

Analytikere som følger markedet mener imidlertid det er lite sannsynlig at Vodafone vil gi bort gratis telefoner til kundene sine, ifølge Wall Street Journal.

Til toppen