Vodafone rammet av datainnbrudd

Et par tusen kontoer er berørt, men teleselskapet avviser hacking.

Vodafone UK advarer etter at noen har tappet selskapet for kontoopplysninger tilhørende et par tusen kunder. Bildet er av en butikk i London.
Vodafone UK advarer etter at noen har tappet selskapet for kontoopplysninger tilhørende et par tusen kunder. Bildet er av en butikk i London. Bilde: Toby Melville, Reuters, NTB scanpix
2. nov. 2015 - 10:37

Vodafone varslet lørdag om tyveri av kundedata. Det er mobilselskapets britiske avdeling som er rammet av en hendelse som skjedde i forrige uke.

Dette er det andre kjente tilfellet av datainnbrudd mot et britisk teleselskap på kort tid. Nylig ble TalkTalk utsatt for et omfattende angrep.

– Kriminelle har brukt e-postadresser og passord skaffet til veie fra en ukjent kilde utenfor Vodafone. Vodafone sine systemer er ikke kompromittert eller hacket på noe vis, opplyser Vodafone UK.

Så langt har etterforskningen avdekket at 1.827 kunder er berørt. Det oppgis at navn, telefonnummer, klareringskode/sorteringskode til kundens bank, samt de fire siste sifrene i bankkontonummeret er opplysningene som potensielt er på avveie.

Så du denne? 18-åring avlyste skoledagen, sendte SMS til samtlige 470 elever

Svindelforsøk

Det understrekes at ingen opplysninger om betalingskort er tappet. Vodafone opplyser at en håndfull av de berørte kundene har opplevd svindelforsøk i kjølvannet av lekkasjen.

Dataene kan ikke direkte bli misbrukt for tilgang til kundenes bankkonti, men opplysningene som er kopiert ut åpner ifølge Vodafone for såkalte phishing-angrep. I klartekst betyr det at kundene risikerer å motta e-post hvor svindlere forsøker å lure dem til å røpe ytterligere data.

De nærmere 2.000 kontoene skal alle ha blitt frosset fredag ettermiddag. Mobilselskapet skriver at de har kontaktet alle de berørte kundene for å tilby bistand gjennom helgen. De berørte kontoopplysningene skal dessuten registreres i en egen antisvindel-database kalt Credit Industry Fraud Avoidance Service (CIFAS), som et ytterligere tiltak mot svindelforsøk.

Uken før ble også bredbånd- og mobilselskapet TalkTalk rammet av hackere, attpåtil for tredje gang det siste året. En 15 år gammel gutt er arrestert for det siste angrepet. Ifølge BBC har britisk politi arrestert ytterligere én annen tenåring for TalkTalk-angrepet.

Les kommentar: Digitaliseringens mørke bakside

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.