Voldsom vekst for kroppsnære enheter

Allerede før Apple Watch kom på markedet.

Voldsom vekst for kroppsnære enheter
Fitbit var i første kvartal fortsatt den største leverandøren av kroppsnære enheter. Her vises armbåndet Charge HR. Bilde: Fitbit

Markedet for kroppsnære enheter er fortsatt svært umodent. Fra første kvartal i fjor til samme kvartal i år økte leveransene i dette markedet fra 3,8 til 11,4 millioner enheter, en vekst på 200 prosent, opplyser analyseselskapet IDC i en pressemelding.

Markedet for kroppsnære enheter er temmelig mangfoldig. Det inkluderer både armbånd med noen må sensorer og enkel funksjonalitet til kostbare smartklokker. Mer enn 40 prosent av enhetene som ble levert i forrige kvartal, hadde en prislapp på under 100 dollar.

Trenger mer fart: Storoppdatering til Android Wear 

Fitbit

Den største leverandøren av kroppsnære enheter i årets første kvartal var Fitbit, som primært leverer mer eller mindre avanserte armbånd for blant annet treningsentusiaster. Men selv om selskapet beholder førsteplassen fra i fjor, så har markedsandelen sunket fra 44,7 til 34,2 prosent.

Fitbit leverte i alt 3,9 millioner kroppsnære teknologienheter i årets første kvartal.

På andre plass følger Xiaomi, som først begynte å levere slik enheter i andre kvartal av 2014. De fleste av selskapets 2,8 millioner Mi Band-enheter ble levert i Kina.

Ifølge IDC er det ganske jevnt på de neste fem plassene, hvor Garmin med sine 0,7 millioner leverte enheter ligger foran Samsung, Jawbone, Pebble og Sony.

Ingen av de største leverandørene eller den samlede gruppen av mindre leverandører økte leveransene med noe mindre enn 100 prosent i perioden.

Markedet for kroppsnære enheter i første kvartal av 2015 ifølge IDC.
Markedet for kroppsnære enheter i første kvartal av 2015 ifølge IDC. Bilde: IDC

For kroppsnære enheter: Erstatter berøringsskjermen med radar 

Apple

Det er verdt å merke seg at tallene ikke inkluderer Apple Watch, som først tilgjengelig for forhåndsbestilling i begynnelsen av april. Hvor mange enheter Apple har forhåndssolgt eller levert, er foreløpig ukjente. Men enkelte analytikere mener det kan være forhåndssolgtså mange som 7 millioner enheter, hvorav 2,5 millioner enheter har blitt levert.

Apple kunngjorde i dag at selskapets smartklokkener skal komme i salg i seks nye land den 26. juni, i tillegg til de ni landene hvor den så langt har blitt lansert. Norge er ikke blant noen av disse.

– Det som gjenstår å se, er hvordan Apples ankomst vil endre landskapet, sier IDC-analytikeren Ramon Llamas i pressemeldingen.

– Apple Watch blir sannsynligvis, rettferdig eller ikke, den enheten som andre kroppnære enheter blir målt opp mot. Dette vil tvinge konkurrentene til å heve innsatsen for å kunne holde seg i forkant av markedet, mener han.

Les også: Fikk bot for smartklokke-bruk i bilen