Volvo selger IT-virksomheten

Indisk gigant overtar flere tusen konsulenter.

IT er ikke kjernevirksomhet for Volvo, gir toppsjef Jan Gurander klart uttrykk for, når han nå kunngjør avtalen med indiske HCL.
IT er ikke kjernevirksomhet for Volvo, gir toppsjef Jan Gurander klart uttrykk for, når han nå kunngjør avtalen med indiske HCL. Bilde: Henrik Montgomery, NTB scanpix
20. okt. 2015 - 11:47

I Sverige har det lenge vært kjent at bil- og industrikonsernet AB Volvo skal kvitte seg med deler av datterselskapet Volvo IT.

I våres varslet konsernet at de leter etter en partner som kan overta den eksterne IT-konsulentvirksomheten og overta drift av IT-infrastrukturen. Dette som del av en større kuttplan, som samlet skal redusere kostnadene med 10 milliarder svenske kroner.

Siden har spekulasjonene gått høyt og lavt om hvem overtar et av Sveriges største IT-konsulenthus med rundt 2.600 ansatte.

Evry, Tieto, IBM og flere indiske aktører vært nevnt som aktuelle kjøpere, ifølge spekulasjoner i svensk presse det siste året. Les for eksempel: Evry vil være med i Volvo IT-racet (IT24.se)

Evry valgte øvrig nylig selv å sette bort deler av sin IT-drift til IBM.

Indiske HCL overtar

For mindre enn én uke siden meldte Computer Sweden at prosessen var i sluttfasen og at det sto mellom to finalister: IBM og indiske HCL Technologies.

I dag tar Volvo selv bladet fra munnen. I en kunngjøring varsler konsernet at de planlegger å selge sin eksterne IT-virksomhet og overdra drift av IT-infrastruktur til HCL.

Det er skrevet en intensjonsavtale mellom partene i påvente av endelig signering.

Salgsprisen er ikke offentliggjort, men AB Volvo oppgir at nedsalget ventes å påvirke Volvos driftsresultat og nettogjeld med en positivt effekt på 900 millioner svenske kroner.

– Rundt 2.600 Volvo-ansatte blir berørt. Disse vil få tilbud om å flytte over til HCL Technologies. De kommer til å fortsette å arbeide nære sine kolleger innen Volvo-konsernets IT-virksomhet, opplyser selskapet.

Toppsjef Jan Gurander i Volvo gir samtidig en uttalelse. Han legger ikke skjul på at IT ikke anses som kjernevirksomhet i konsernet.

– Dette innebærer at de ansatte i IT-virksomheten som slutter seg til HCL nå får en tilhørighet i et miljø der informasjonsteknologi er kjernevirksomheten. Jeg er overbevist om at dette vil gagne både personell, leverandør og kunde, sier Volvo-toppen.

Volvo IT ble startet som en intern kompetanseavdeling i Volvo-konsernet for mange tiår siden. Senere har de begynt å levere også til eksterne kunder.

De er blant annet hoffleverandør av IT-tjenester til SJ (Statens Järnvägar), en mangeårig milliardkontrakt de undertegnet i fjor. Kundelisten omfatter også størrelser som kleskjeden Hennes & Mauritz og Stockholm by.

Les kommentar: Inderane kjem!

Tech Mahindra skal ansette flere hundre norske teknologer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.