Vurderer det polske UMTS-markedet

Telenor er blant 18 selskap som for tiden vurderer om det polske mobilmarkedet er godt nok for å drive tredje generasjons mobiltelefoni.

Polske myndigheter skal ut med fem UMTS ( Universal Mobile Telecommunication Systems)-mobillisenser og en regner med at mellom seks og åtte av de 18 interesserte selskapene vil levere et bud på landets mobillisenser.

Kommunikasjonsminister Tomasz Szyszko sier at startprisen for hver av de fem mobillisensesne er 650 millioenr euro, eller drøye 5 milliarder kroner.

En gruppe polske investeringsselskap i konsortiet futuro.com under ledelse av medieselskapet ITI Holdings er i samtaler med flere selskap, blant annet spanske Telefonica og finske Sonera.

Ifølge Bloomberg skal den polske gruppen også ha vært i samtaler med Telenor for å danne et konsortium for å søke på en av mobillisensene.

Blant de interesserte selskapene er også de tre polske mobilselskapene, Polska Telefonia Cyfrowa, Polkomtel og PTK Centerel, foruten fastnettselskapet Netia Holdings med Telia som en viktig aksjonær.

I tillegg finnes følgende med på listene; Hutchison Whampoa Ltd. , canadiske Telesystem International Wireless, Italian Tu Mobile (nylig ekskludert fra den italienske UMTS-auksjonen), foruten de to tyrkiske selskapene Turkcell med finske Sonera som viktig eier og Rumeli Holding.

Det polske markedet er slett ikke uinteressant med 40 millioner innbyggere. De tre GSM-operatørene plasserer seg på første, andre og sjetteplass over de Øst-Europeiske mobiloperatørene med tilsammen nær fire millioner kunder, eller en mobilpenetrasjon på 10 prosent.

Til toppen