KRIGEN I UKRAINA

Vurderer forbud mot fjernarbeid for IT-folk

Titusenvis av IT-folk har flyktet fra Russland. Nå vil myndighetene bremse og reversere flukten og vurderer forbud mot fjernarbeid for enkelte IT-jobber.

Myndighetene i Russland estimerer at så mye som 100.000 IT-spesialister nå jobber for russiske selskaper fra utlandet.
Myndighetene i Russland estimerer at så mye som 100.000 IT-spesialister nå jobber for russiske selskaper fra utlandet. Foto: MAXIM SHEMETOV
2. jan. 2023 - 10:56

De ventede lovforslagene kan gjøre det vanskelig for titusenvis av russere som allerede i dag jobber med IT for russiske selskaper fra utlandet.

Det melder Reuters.

100.000 IT-folk

IT-folk har vært overrepresentert blant flyktningene fra Russland etter at krigen mot Ukraina brøt ut. Allerede i mars 2022 skal 70.000 IT-folk ha forlatt landet. Den store mobiliseringen høsten 2022 førte til at hele IT-avdelinger ble stående tomme, når IT-folk rømte fra kontoret «uten å vaske kaffekoppen».

Mange av de som flyktet, har fortsatt å arbeide for russiske selskaper.

Myndighetene i Russland estimerer at så mye som 100.000 IT-spesialister nå jobber for russiske selskaper fra utlandet.

Det kan utgjøre en risiko, mener myndighetene. IT-folk som jobber for russiske selskaper fra NATO-land kan, uten å nødvendigvis ville det, dele sensitiv informasjon.

Det skal være bakgrunnen for at myndighetene i Russland jobber med nye lover som kan forby fjernarbeid for enkelte IT-roller.

Intern uenighet

Slik håper de å få IT-folkene hjem.

Men ikke alle russiske myndighetspersoner mener en slik lov er en god idé. Enkelte tror det tvert i mot vil føre til at flere velger å slutte i de russiske selskapene.

Det russiske digitaliserings-departementet sa i desember at et slikt forbud kunne gjøre russiske IT-selskaper mindre effektive og mindre konkurransedyktige.

− Når det kommer til stykket er det de som klarer å tiltrekke seg de mest talentfulle ansatte, også fra utlandet, som vinner, skal departementet ha sagt.

Teknologistudiene er fortsatt populære, og når høyskoler og universiteter planlegger flere studieplasser, blir det litt færre om beinet.
Les også

Færre søkere til IT-studier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.