UTVIKLING

W3C utvikler P2P-standard for nettlesere

Skal åpne for serverfri kommunikasjon mellom brukerne.

W3C kunngjorde i forrige uke opprettelsen av Web Real-Time Communications (RTC) Working Group, en arbeidsgruppe som skal utvikle et sett med programmeringsgrensesnitt for sanntidskommunikasjon mellom nettlesere, uten hjelp fra servere. Det åpnes for bruk av både lyd og video.

Programmeringsgrensesnittet som arbeidsgruppen skal spesifisere, skal gjøre det mulig å tilby slik funksjonalitet ved hjelp av applikasjoner som kan kjøres i en nettleser uten bruk av plugins eller ekstern kode.

Web RTC-programmeringsgrensesnittet vil måtte inneholde en rekke funksjoner, blant annet for å utnytte mulighetene i maskinvare som kamera, mikrofon og høyttalere. Det må også ha funksjoner for koding, dekoding og annen prosessering av mediestrømmer – for eksempel ekkokansellering og synkronisering av strømmer, samt kunne levere slike mediestrømmer via lokale skjermer og lydutstyr.

En del av dette er ting som det allerede har blitt jobbet med en stund i forbindelse med HTML5 og i W3Cs Device APIs & Policy Working Group.

I utgangspunktet skal arbeidet til Web Real-Time Communications Working Group være ferdige med innen utgangen av februar 2013. Arbeidet skal gjøres i samarbeid med IETFs Real-Time Communication in WEB-browsers (RTCWeb) Working Group.

Teknologien ser på papiret ut til å ha flere fellestrekk med Opera Unite, utviklingsplattformen som Opera Software lanserte sammen med Opera 10.10 i 2009. Også Unite gjør det blant annet mulig for applikasjoner som kjøres i nettlesere å kommunisere med andre nettlesere uten bruk av en mellomliggende server. Men Web RTC-spesifikasjonen vil være mer nettleseruavhengig.

Ifølge ZDNet UK er Opera Software medlem av arbeidsgruppen, som foreløpig ledes av svenske Stefan Håkansson i Ericsson og norske Harald Alvestrand i Google.

Rich Tibbett, plattformarkitekt i Opera Software, sier til ZDNet UK at sanntids webbasert P2P-kommunikasjon vil gjøre det vanskeligere for myndigheter å sperre kommunikasjon via Internett, fordi det ikke er nok å bare stenge tilgang til én eller noen få servere.

Tibbett mener at P2P-teknologien også vil bidra til at det blir vanskeligere å avlytte kommunikasjonen, selv om det fortsatt vil være mulig.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.