TELEKOM

Wara avviser bånd til Huawei

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) avviser at han er inhabil i spørsmål som gjelder telegiganten Huawei.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) avviser at han er inhabil i spørsmål omkring den kinesiske telegiganten Huawei.
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) avviser at han er inhabil i spørsmål omkring den kinesiske telegiganten Huawei. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
20. feb. 2019 - 15:38

I Stortingets spørretime onsdag ville han imidlertid ikke svare på spørsmål fra Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik om Huawei var kunde hos First House mens Wara var seniorrådgiver og medeier i kommunikasjonsselskapet.

– Det må First House svare på, sa statsråden, som gjentok at Huawei ikke har vært blant hans egne kunder.

Overfor NTB avviser justisministeren at han er inhabil i spørsmål som angår det omstridte selskapet, som flere lands sikkerhetsmyndigheter har advart mot. Huawei blir blant annet beskyldt for å ha koblinger til kinesisk etterretning.

– Da jeg sluttet i First House i april i fjor, avviklet jeg alle mine eierinteresser og alle mine aksjeinteresser. Da er jeg altså ikke inhabil når det gjelder tidligere arbeidsgivere eller tidligere kunder, sier Wara.

– Jeg har heller ikke familie eller nære venner som jobber i Huawei, føyer han til.

Gjelsvik ønsket å vite hva slags økonomiske interesser Wara eventuelt tidligere har hatt til Huawei, noe Wara besvarte med en liten belæring om forholdene i næringslivet.

– Gjelsvik ber meg her om å bryte privatrettslige avtaler som er inngått med kunder, lekset han opp og påpekte at han har jobbet i selskaper med tusenvis av kunder.

– De som mener jeg er inhabil, bør heller si det tydelig og ikke komme med dunkle hentydninger, sa Wara.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.