TELEKOM

Wara avviser bånd til Huawei

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) avviser at han er inhabil i spørsmål som gjelder telegiganten Huawei.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) avviser at han er inhabil i spørsmål omkring den kinesiske telegiganten Huawei.
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) avviser at han er inhabil i spørsmål omkring den kinesiske telegiganten Huawei. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
20. feb. 2019 - 15:38

I Stortingets spørretime onsdag ville han imidlertid ikke svare på spørsmål fra Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik om Huawei var kunde hos First House mens Wara var seniorrådgiver og medeier i kommunikasjonsselskapet.

– Det må First House svare på, sa statsråden, som gjentok at Huawei ikke har vært blant hans egne kunder.

Overfor NTB avviser justisministeren at han er inhabil i spørsmål som angår det omstridte selskapet, som flere lands sikkerhetsmyndigheter har advart mot. Huawei blir blant annet beskyldt for å ha koblinger til kinesisk etterretning.

– Da jeg sluttet i First House i april i fjor, avviklet jeg alle mine eierinteresser og alle mine aksjeinteresser. Da er jeg altså ikke inhabil når det gjelder tidligere arbeidsgivere eller tidligere kunder, sier Wara.

– Jeg har heller ikke familie eller nære venner som jobber i Huawei, føyer han til.

Gjelsvik ønsket å vite hva slags økonomiske interesser Wara eventuelt tidligere har hatt til Huawei, noe Wara besvarte med en liten belæring om forholdene i næringslivet.

– Gjelsvik ber meg her om å bryte privatrettslige avtaler som er inngått med kunder, lekset han opp og påpekte at han har jobbet i selskaper med tusenvis av kunder.

– De som mener jeg er inhabil, bør heller si det tydelig og ikke komme med dunkle hentydninger, sa Wara.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.