DOMENENAVN

Web 3-navnetjener er nede – fordi utvikleren som kan fornye domenet sitter i fengsel

Domenenavnet er i ferd med å bli slettet og frigjort, slik at det kan snappes av hvem som helst.

Ethereum-utvikler Virgil Griffith sitter fengslet og er ute av stand til å fornye et domene som er sentralt for Web 3 og ENS-baserte adresser.
Ethereum-utvikler Virgil Griffith sitter fengslet og er ute av stand til å fornye et domene som er sentralt for Web 3 og ENS-baserte adresser. Foto: Privat/VirgilGr/Twitter
31. aug. 2022 - 10:08

Domenenavnet til ENS-protokollens forvaltere, Ethereum Name Service Decentralized Autonomous Organization (ENS DAO), eth.link, utløp 26. juli.

Det er fordi amerikaneren Virgil Griffith (39), den eneste med myndighet til å fornye leien, sitter i fengsel, melder Coindesk.

Eieren har mindre enn én uke på seg, hvis ikke blir domenenavnet slettet og frigjort den 5. september, viser en kunngjøring fra domeneregistrar Godaddy.

Dømt for ulovlig tech-eksport

Griffith har en doktorgrad i beregning og nevrale systemer fra California Institute of Technology, bakgrunn som ethereum-utvikler og seniorforsker i Ethereum Foundation.

Vis mer

Krypto-guruen ble i april 2022 dømt til mer enn fem års fengsel i en tilståelsessak i USA for brudd på føderale lover som forbyr eksport av teknologi til Nord-Korea. 

FBI pågrep ham i 2019, etter en reise til Pyongyang, der han skal ha holdt et foredrag om hvordan kommunistregimet kunne omgå internasjonale sanksjoner og hvitvaske penger ved hjelp av kryptovaluta.

Soningsforholdene ved Allenwood i delstaten Pennsylvania, der 39-åringen sitter fengslet, er slik at alle nyinnsatte må gjennom en karantetid. Han vil derfor ikke ha tilgang til telefon eller e-post før i mars 2023, blir det opplyst på hjemmesiden hans

Vaklende bro til «Web 3»

Domenet som kan være i ferd med å glippe, tegner en høyst usikker framtid for eth.link, men en erstatning står allerede klar.

Tjenesten har fungert som en reverse proxy eller «bro» mellom det vanlige domenavn-baserte internettet og det som kalles Web 3 eller den såkalte desentraliserte weben.

ENS-navn kan kjøpes på auksjon eller leies, og de er ofte representert som subdomener av .eth, for eksempel «john.eth» eller «olanordmann.eth». Slike er jo mye enklere å huske enn maskinlesbare kryptoadresser.

Hittil er det opprettet mer enn 2,1 millioner ENS-navn, viser tall fra Dune Analytics.

De peker typisk til en kryptolommebok, en elektronisk identitet eller en hvilken som helst annen distribuert ressurs. Merk at «.eth» ikke eksisterer som et ordinært toppnivådomene, og nettlesere flest har ikke støtte for denne typen adresser. 

Ber brukerne unngå eth.link

ENS-forvalterne skriver på Twitter at de fortsatt prøver å få adgang til kontoen for å kunne fornye domenet eth.link, men at det er grunn til å anta at domenet vil gå tapt.

Hvis det skjer og domenet blir registrert av noen med onde hensikter, kan skadepotensialet i form av phishing være betydelig, advarer de.

Alle som benytter eth.link som en del av sine apper eller tjenester, blir derfor anmodet om heller å gå over til alternativet eth.limo.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Illustrasjonsbilde av en mobil som søker etter wifi-signaler.
Les også

Ny studie: Ingen hjernesvulst fra mobiltelefonen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.