HTTPS

Weben er mye sikrere enn for et år siden

Langt mer innhold overføres kryptert.

HTTPS sikrer overføringen av webdata, men gir også andre fordeler. Nå leveres kanskje så mye som halvparten av all webtrafikk via slike krypterte forbindelser.
HTTPS sikrer overføringen av webdata, men gir også andre fordeler. Nå leveres kanskje så mye som halvparten av all webtrafikk via slike krypterte forbindelser. Bilde: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. nov. 2016 - 10:27

Kombinasjonen av gulrot og pisk ser ut til å virke når det gjelder å få flere nettsteder til å ta i bruk sikrere overføring av webrelaterte data med protokollen HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure), i stedet for ukrypterte HTTP.

Nylig fortalte Mozilla at de for første gang hadde registrert at mer enn halvparten av websidene Firefox-brukerne besøkte i løpet av en dag, var HTTPS-baserte.

Nå har Google kommet med en rapport som viser at dette også er tilfellet for Chrome-brukerne på de fleste plattformer. Viktigere er det at det ikke dreier seg om et blaff, men en klar trend som har pågått ganske lenge.

Leste du denne? Nettlesere fjerner støtten for mye brukte gratissertifikater

Fordeler og ulemper

Det er flere fordeler for nettsteder som tar i bruk HTTPS, samtidig som at det er enkelte ulemper med å fortsatt bare bruke HTTP –  primært faren for lavere rangering i søkeresultatene til i alle fall Google.

Fordelene, i tillegg til bedre personvern forbrukerne og sikkerhet for alle parter, er at man får tilgang til en del nyere webfunksjonalitet som i flere nettlesere krever bruk av HTTPS. Dette inkluderer blant annet bakgrunnsprosesser gjennom Service Worker og posisjonsdata gjennom Geolocation API.

Ulempene med HTTPS er primært økt kompleksitet og ressursbehov.

Andelen av sidelastingene i Chrome som skjer via HTTPS. <i>Foto: Google</i>
Andelen av sidelastingene i Chrome som skjer via HTTPS. Foto: Google

Google har ikke oppgitt hvorfor det er så stor forskjell på bruken av HTTPS-sider i de ulike Chrome-versjonene.  Men den relativt lave andelen blant Android-brukerne, 42 prosent av sidelastingene, kan skyldes at disse i større grad enn pc-brukere benytter dedikerte apper når de besøker tjenester som krever innlogging. Nettleseren brukes kanskje mest til å lese nyheter, og foreløpig er det få nettaviser som leverer alt innhold over HTTPS.

Men dette kommer.

I motsatt ende er Googles andre operativsystem, Chrome OS, men 68 prosent HTTPS. Disse brukerne benytter nettleseren til nesten alt, også til aktiviteter som eposthåndtering og dokumentredigering. Brukere av pc-er, nettbrett og smartmobiler bruker ofte dedikert programvare til dette.

Google har publisert mer informasjon om tallene på denne siden.

Les også: Snart skal Chrome advare mot ikke-kryptert innlogging

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.