JUSS OG SAMFUNN

Wikileaks: Assange sitter ikke lenger i isolat

Over hundre leger og psykologer anklagde Storbritannia for å nekte WikiLeaks-grunnleggeren skikkelig helsehjelp, og mener han i praksis ble utsatt for psykisk tortur i fengselet.

Over hundre leger og psykologer advarer i et åpent brev om at Assange i fengselet er blitt nektet skikkelig helsehjelp og i praksis utsatt for psykisk tortur. Her en demonstrant foran en rettsbygning i London i slutten av januar.
Over hundre leger og psykologer advarer i et åpent brev om at Assange i fengselet er blitt nektet skikkelig helsehjelp og i praksis utsatt for psykisk tortur. Her en demonstrant foran en rettsbygning i London i slutten av januar. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
18. feb. 2020 - 15:31

Julian Assange holdes ikke lenger i isolat i fengselet i London, ifølge WikiLeaks. En gruppe leger og psykologer mener han er blitt utsatt for psykisk tortur.

På en pressekonferanse tirsdag sa WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson at han møtte Assange for omtrent ti dager siden.

– Han er blitt bedre takket være press fra forsvarerteamet, offentligheten og faktisk også andre innsatte i Belmarsh Prison som har krevd at han må ut av isolasjon, sa Hrafnsson.

Pressekonferansen ble holdt dagen etter publiseringen av et åpent brev fra over hundre leger og psykologer i det medisinske tidsskriftet Lancet. De advarer om at Assange i fengselet er blitt nektet skikkelig helsehjelp og i praksis utsatt for psykisk tortur.

De oppfordrer britiske myndigheter til å stoppe den «psykologiske torturen og medisinske forsømmelsen av Julian Assange (…) før det er for seint».

Les også

Hemmelige dokumenter

– Dersom Assange skulle dø i et britisk fengsel, noe FNs spesialrapportør for tortur har advart mot, vil han ha blitt torturert til døde, skriver gruppen Leger for Assange i brevet.

USA krever den 48 år gamle australske statsborgeren utlevert og mener han brøt spionasjelover da WikiLeaks publiserte store mengder hemmelige amerikanske diplomatiske og militære dokumenter.

Assange ble i 2010 ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Etter at britisk høyesterett fastslo at han kunne utleveres til Sverige, søkte han tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

Kastet ut

I april i fjor ble WikiLeaks' grunnlegger kastet ut av ambassaden, pågrepet av britisk politi og dømt til 50 ukers fengsel for brudd på kausjonsvilkårene. Samtidig ble det tatt ut spionasjetiltale mot ham i USA.

I november uttalte FNs spesialrapportør for tortur, Nils Melzer, at den britiske regjeringen hadde vist forakt for Assanges rettigheter og integritet ved å ignorere rådene fra helsepersonell som har besøkt ham i fengselet i London.

Melzer mener Assange, som levde i Ecuadors ambassade i sju år, hadde «alle symptomer som er typisk for vedvarende psykisk tortur».

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.