JUSS OG SAMFUNN

Wikileaks: Assange sitter ikke lenger i isolat

Over hundre leger og psykologer anklagde Storbritannia for å nekte WikiLeaks-grunnleggeren skikkelig helsehjelp, og mener han i praksis ble utsatt for psykisk tortur i fengselet.

Over hundre leger og psykologer advarer i et åpent brev om at Assange i fengselet er blitt nektet skikkelig helsehjelp og i praksis utsatt for psykisk tortur. Her en demonstrant foran en rettsbygning i London i slutten av januar.
Over hundre leger og psykologer advarer i et åpent brev om at Assange i fengselet er blitt nektet skikkelig helsehjelp og i praksis utsatt for psykisk tortur. Her en demonstrant foran en rettsbygning i London i slutten av januar. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
18. feb. 2020 - 15:31

Julian Assange holdes ikke lenger i isolat i fengselet i London, ifølge WikiLeaks. En gruppe leger og psykologer mener han er blitt utsatt for psykisk tortur.

På en pressekonferanse tirsdag sa WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson at han møtte Assange for omtrent ti dager siden.

– Han er blitt bedre takket være press fra forsvarerteamet, offentligheten og faktisk også andre innsatte i Belmarsh Prison som har krevd at han må ut av isolasjon, sa Hrafnsson.

Pressekonferansen ble holdt dagen etter publiseringen av et åpent brev fra over hundre leger og psykologer i det medisinske tidsskriftet Lancet. De advarer om at Assange i fengselet er blitt nektet skikkelig helsehjelp og i praksis utsatt for psykisk tortur.

De oppfordrer britiske myndigheter til å stoppe den «psykologiske torturen og medisinske forsømmelsen av Julian Assange (…) før det er for seint».

Daglig leder Eirik H. Blix i Blix Solutions og første Singapore-kunde Erlend Eide i Servebolt.
Les også

Blix Solutions: Kjøper datasenter – dobler kapasiteten

Hemmelige dokumenter

– Dersom Assange skulle dø i et britisk fengsel, noe FNs spesialrapportør for tortur har advart mot, vil han ha blitt torturert til døde, skriver gruppen Leger for Assange i brevet.

USA krever den 48 år gamle australske statsborgeren utlevert og mener han brøt spionasjelover da WikiLeaks publiserte store mengder hemmelige amerikanske diplomatiske og militære dokumenter.

Assange ble i 2010 ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Etter at britisk høyesterett fastslo at han kunne utleveres til Sverige, søkte han tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

Kastet ut

I april i fjor ble WikiLeaks' grunnlegger kastet ut av ambassaden, pågrepet av britisk politi og dømt til 50 ukers fengsel for brudd på kausjonsvilkårene. Samtidig ble det tatt ut spionasjetiltale mot ham i USA.

I november uttalte FNs spesialrapportør for tortur, Nils Melzer, at den britiske regjeringen hadde vist forakt for Assanges rettigheter og integritet ved å ignorere rådene fra helsepersonell som har besøkt ham i fengselet i London.

Melzer mener Assange, som levde i Ecuadors ambassade i sju år, hadde «alle symptomer som er typisk for vedvarende psykisk tortur».

Arnoldo Frigessi og Ingrid Glad leder Integreat, et senter for fremragende forskning som skal utvikle helt nye metoder i kunstig intelligens.
Les også

De fornyer den kunstige intelligensen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.