PERSONLIGTEKNOLOGI

Wikipedia innfører strengere kontroll

Endring av visse artikler må forhånds­godkjennes.

Wikipedia, det frie oppslagsverket som på mange måter har revolusjonert formidlingen av kunnskap på internett, blir nå litt mindre fritt enn mange har vært vant til.

Den engelske utgaven av nettleksikonet, som nylig rundet tre millioner artikler, vil om kort tid innføre et nytt lag av sikkerhet.

Endringen innebærer at alle artikler om levende personer som redigeres må godkjennes av en Wikipedias frivillige redaktører. Før endringen er godkjent blir publikum servert en eldre versjon av artikkelen. Det skriver New York Times.

- Det var kanskje en tid da miljøet tok lettere på unøyaktigheter, enten grunnet misforståelser eller forfattere som hadde en høne å plukke med noen. Det er mindre toleranse for den slags problemer nå, sier advokat og styreleder i Wikimedia Michael Snow til den amerikanske avisen.

Den tyske versjonen av Wikipedia har allerede innført den samme strenge praksisen som den engelske utgaven nå skal få.

En av de spesielle egenskapene med Wikipedia har helt siden starten for åtte år siden vært at hvem som helst kan redigere en hvilken som helst artikkel.

Friheten førte til flere eksempler på vandalisme av innhold og forsøk på å spre feilinformasjon. Nettleksikonet så seg derfor nødt til å skjerpe redigeringsmulighetene for snart tre år siden, da Wikipedia fjernet muligheten for at uregistrerte brukere kunne lage nye artikler.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.