Wikipedia overlever enda et år

Stor giverglede i julen, til tross for finanskrise.

Wikipedia overlever enda et år

Stor giverglede i julen, til tross for finanskrise.

Til tross for at Wikimedia, som står bak blant annet det frie nettleksikonet Wikipedia, er en non-profit-stiftelse, trenger stiftelsen penger for å opprettholde driften. Inntektene kommer primært gjennom donasjoner fra vanlige brukere og andre som setter pris på virksomheten.

På Wikipedia har det siden slutten av oktober vært en kunngjøring om at Wikimedia må skrape sammen 6 millioner dollar for å finansiere de budsjetterte utgiftene for regnskapsåret 2008/09, som for Wikimedia startet den 1. juli i fjor.

Rett før julaften i fjor var det ifølge TG Daily blitt samlet inn 3,8 millioner dollar. Men en ekstremt givervilje, som startet på lille julaften, førte til at de resterende 2,2 millioner dollarene (og enda litt...) ble donert de neste dagene.

Rekorddagen var helt klar den 23. desember, da mer enn ti ganger så mange donatorer meldte seg, i forhold til dagen før. Det ble donert nesten 288.000 dollar på lille julaften.

Donasjoner til Wikimedia per 2. januar 2009
Donasjoner til Wikimedia per 2. januar 2009

Årsaken til denne massive økningen var nok en personlig oppfordring fra Jimmy Wales, gründeren av Wikipedia, som ble offentliggjort rett før jul på en rekke språk, inkludert både bokmål og nynorsk.

I oppfordringen skriver Wales at Wikipedia skiller seg ut blant de andre topp-50-nettstedene ved at det har en stab på bare 23 personer. I tillegg har tjenesten mer enn 150.000 frivillige bidragsytere som de siste åtte årene har bidratt til mer enn 11 millioner artikler på 265 språk.

Selv om målet for innsamlingsaksjonen nå er passert, er det fortsatt mulig å donere penger. En oversikt over hva Wikimedia planlegger å bruke pengene på, finnes i dette dokumentet.

    Les også:

Til toppen