FORBRUKERTEKNOLOGI

Wimax skal gi fattig land bredbånd

En konkurrent av Telenor i Pakistan, viser nå hvordan Wimax kan gi fattige land bredbånd.

24. mai 2006 - 09:50

Wateen Telecom, en av Telenors konkurrenter i Pakistan, har fått en landsdekkende lisens for å bygge et Wimax-nett. Selskapet har nå inngått en kontrakt med Motorola for innkjøp av nettverksutstyret.

De små Wimax-nettene som foreløpig er bygget ut her i Europa gir opp til 10 Mbit i sekundet over avstander på opp mot 10 kilometer. Brukere av 802.16e-utstyr, såkalt stasjonær Wimax, må ha en antenne rettet mot basestasjonen og et Wimax-modem.

Pakistan er det første landet som annonsere en slik bred utbygging og viser dermed hvordan også fattige land kan spre bredbånd til sine innbyggere.

Dette begynner å bli aktuelt etterhvert som PC-prisene faller og lønningene øker i en rekke asiatiske land som India, Kina og Pakistan.

Men ADSL er ikke noe alternativ, for bare et mindretall av husstandene i disse landene har fast-telefoner. Det er dette som skaper den utrolige veksten i bruken av mobil, men samtidig gjør den store mobilbruken det ulønnsomt å bygge ut fastlinje-nett.

Dermed skaper Wimax en mulighet for å bygge ut internett-tilgang og uten noen særlig konkurranse fra ADSL kan regnstykkene bli ganske hyggelige. For Wateen og Motorola forventer over en million kunder bare i den første utbyggingsfasen. Og så skal hele Pakistan med sine 165 millioner innbyggere.

Lanseringen er neppe noen god nyhet for Telenor, selv om det Wimax-nettet i utgangspunktet ikke er beregnet på taletrafikk. Men et vellykket Wimax-nett vil trolig påvirke markedsgrunnlaget for et mulig 3G-nett i Pakistan i fremtiden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.