Windows 10 blir gratis

Nye grensesnitt, applikasjoner - og hologrammer?

Windows 10 blir gratis
Windows 10 over alt. Bilde: Microsoft

Microsoft avslørte store mengder Windows 10-informasjon på et event onsdag kveld norsk tid. Dette er andre gangen selskapet viser frem operativsystemet - den første kunngjøringen var nokså begrenset, og skjedde i fjor høst. Siden den tid har det vært fritt frem for brukere å teste og gi tilbakemeldinger (1,7 millioner brukere skal ha skrevet seg opp til å teste), og nå viser Microsoft den store visjonen for hvordan pcer, mobiler og andre enheter skal snakke sammen. Det ble bare hintet til forrige gang. Samtidig fikk vi se mye mer av operativsystemets nye grensesnitt.

Windows 10 gjør det mulig for alle utviklerne å nå alle typer enheter via én nettbutikk.

Mobilitet, sikkerhet og naturlig interaksjon er de tre hovedpoengene med Windows 10, sier Microsoft.

Gratis i ett år

Microsoft vil gjøre oppgradering av Windows så sømløs som mulig, og gjør derfor Windows 10 gratis for alle brukere av Windows 7, Windows 8.1 og Windows Phone 8.1 i løpet av det første året etter lansering. Deretter skal operativsystemet alltid holdes oppdatert over hele levetiden. Windows skal bli en tjeneste, alltid oppdatert og alltid vedlikehold.

For bedriftsbrukere skal Windows fortsatt være støttet over lenger tid, og Microsoft mener at bedrifter bare skal trenge å koble systemene sine mot Windows Update for å være helt oppdatert.

Microsofts profilerte Windows-sjef Joe Belfiore viste flere nye elementer av grensesnittet. Den nye Start-menyen kan være enten liten, ikke ulikt Windows 7, eller stor, mer som i Windows 8. Dermed kan brukere velge bruksmønsteret de er komfortable med.

Den nye Start-menyen.
Den nye Start-menyen. Bilde: Microsoft

På høyre side finnes det nå et omfattende vindu for varslinger, snarveier og innstillinger. Varslingene er rike, grafiske og interaktive, og man kan tilpasse dette området ganske fritt.

Ved forrige demonstrasjon snakket Belfiore om «Continuum»-grensesnittet som skal sørge at Windows alltid tilpasser seg brukermetoden, enten man jobber i tradisjonell tastaturmodus eller nettbrett-modus. Systemet skjønner hvis man for eksempel kobler fra tastaturet, får man beskjed at berøringsmodusen aktiveres, og man beholder all funksjonaliteten man er vant til uansett

I nettbrettmodus med berøring skal hele opplevelsen fungere som fullverdig Windows 10. Hvor bra det fungerer og hvor sømløst det virkelig er, får jo tiden vise.

Cortana over alt

Den store nyheten er Cortana. Den digitale assistenten kjent fra Windows Phone får en egen plass i oppgavelinjen og skal kunne aktiveres med stemmen. Målet er ambisiøst: Cortana skal bli et «familiemedlem» man skal kunne benytte til å gjøre alt fra å søke gjennom filer og mapper lokalt på pcen eller på OneDrive, slå opp ganske forutsigbar informasjon som værmelding, sportsresultater eller flytider, til spille av musikk i hele huset. Cortana skal bli smartere desto mer hun brukes, og samtidig skal man alltids kunne sjekke hva hun vet om brukeren via en notatblokk-funksjon.

Cortana på Windows 10.
Cortana på Windows 10. Bilde: Microsoft

Søkefunksjonene i Cortana er tilpasset pc-bruk, slik at hun altså kan søke ganske dypt etter filene og programmene man trenger, og man kan like gjerne taste inn hva man søker etter, uten å bruke stemmen.

Hvis man vil bruke stemmen, virker det som om Cortana er ganske flink til å ta i mot diktering, slik at man kan lese inn eposter. Alt dette ble selvsagt demonstrert på engelsk, men Microsoft sier at de jobber med støtte for flest mulig språk og at alt dette vil rulles ut til testbrukere i månedene fremover.

Bedre mobil-opplevelse

Windows 10 på mobil får mange grensesnitt-endringer. Varslingsenteret blir synkronisert med pcen, slik at en varsling man fjerner på mobilen fjernes også på datamaskinen hjemme. Det er også rikere interaksjon med varslingene, der man kan for eksempel svare på meldinger rett fra dem. Innstillingsmenyen blir grundig overhalt, tastaturet blir mer fleksibelt (det kan flyttes rundt på skjermen) og andre programmer blir integrert rett i meldingsfunksjonen. Dette demonstreres med Skype, det blir interessant å se om tredjeparts-tjenester også blir integrert på denne måten.

Universielle apper som deler funksjonalitet mellom enheter er neste punkt. Microsoft viste en mye rikere versjon av Office for mobil som vil være en del av Windows 10. Det visuelle er veldig elegant, og funksjonaliteten er mye mer omfattende. Outlook for mobil får sveip-funksjonalitet for å slette eller merke eposter, ikke ulikt andre epost-programmer, og Word-motoren skal være en innebygd del av epost-opplevelsen. Både Word, Excel og Power Point vil følge med Windows 10 for mobil gratis.

Apper for å vise bilder, kalender, epost, musikk og kontakter ser ut til å alle ha mange flere visuelle og designmessige fellestrekk mellom mobil og pc-versjonene, slik at de virkelig fremstår som den samme appen på flere enheter og skjermer. Det er ingen tvil om at Microsoft vil gi inntrykk av et universielt designspråk og funksjonalitet denne gangen.

Ny supernettleser

Så var det tid for Spartan, den nye nettleseren i Windows 10. Farvel, Internet Explorer, det var hyggelig så lenge det varte.

En helt ny renderingmotor som skal passe glimrende sammen med resten av Windows 10-opplevelsen, samt et veldig rent og ryddig design er blant de mer umiddelbare nyhetene. Men, som lekket, nettleseren har også noen genuint nye funksjoner. For det første muligheter til å tegne og skrive hvor som helst på nettsiden man besøker, for å notere og dele notatene med venner. Man kan også klippe ut segmenter av nettsiden og dele dem.

Spartan på Windows 10.
Spartan på Windows 10. Bilde: Microsoft

Det finnes også en ny lesemodus som formaterer nettsiden til å se ut som en bok.

Som ventet er også Cortana integrert i nettleseren, man får tilgang til informasjon fra assistenten rett fra søkefeltet. Eksemplene inkluderer informasjon om flytider, informasjon om restauranter som dukker opp når man besøker deres nettsider, veibeskrivelser og lignende.

Spartan skal også bli tilgjengelig for testere av Windows 10 over de kommende månedene.

Her viser Joe Belfiore frem de nye Windows 10-funksjonene.

Xbox-integrasjon

En del av presentasjonen ble også dedikert til spill - her er det verdt å få med seg noen høydepunkter. Xbox Live får en dedikert applikasjon i Windows 10 som vil by på full informasjon om aktiviteter, venner og kommunikasjon, akkurat som i Xbox One-menyene. Ikke ulikt Smart Glass, men mer omfattende og mer integrert i operativsystemet. Det kommer også støtte for opptak av pc-spill, selv om de kjøres gjennom andre klienter som Steam, og dele videoene rett til Xbox Live-nettverket. Windows 10 kommer som ventet med DirectX 12, som byr på bedre ytelse og halverer strømforbruket i spillmodus, slik at batterilevetiden blir bedre på mobile enheter. Det kommer også støtte for kryss-spilling mellom pc og Xbox One (kun vist med ett spill foreløpig), samt fjernspilling av Xbox One-spill fra andre enheter som kjører Windows 10 - en ganske spennende funksjon for mange. Selve Windows 10 kommer også til Xbox One på et senere tidspunkt, noe som vil gjøre det enda enklere å lage applikasjoner til konsollen.

Surface Hub kan kanskje gjøre konferanser hyggeligere.
Surface Hub kan kanskje gjøre konferanser hyggeligere. Bilde: Microsoft

Microsoft viste også frem en del helt nye enheter som bygger på Windows 10. For eksempel Surface Hub, i essensen en 84 tommers skjerm som kan brukes på møterom. Grensesnittet er tilpasset det store displayet, og medarbeidere kan stå og notere og tegne direkte på skjermen. Det går an å dele innhold fra andre Windows 10-enheter til den store skjermen mens man har konferanse-samtaler.

Holografisk fremtid

Sist, men ikke minst - endelig en form for virtuell virkelighet fra Microsoft. Selskapet har hittil latt andre ta føringen på dette spennende området. Selskapet går nå tilsynelatende hele veien, og kaller teknologien sin for Windows Holographic. Det brukes et headsett, og demonstrasjonen viser alt fra Skype-samtaler prosjisert på veggen til apper og spill som fremstår som virtuelle hologrammer. Microsoft-eide Minecraft får mye oppmerksomhet.

I essensen er det vel snakk om avansert AR (utvidet virkelighet) som viser digitale objekter i den virkelige verdenen. APIen for Windows Holographic skal være bygd inn i Windows 10. Microsoft brukte veldig store ord da de presenterte teknologien, men for oss som husker hvor revolusjonerende Kinect fremstod første gangen vi så det, sammenlignet med hva resultatet ble til slutt, er det lov å ta det hele med en klype salt.

Et eksempel på hvordan HoloLens-brillene kan fungere.
Et eksempel på hvordan HoloLens-brillene kan fungere. Bilde: Microsoft

Selve headsettet er imidlertid et eksisterende produkt, og heter Microsoft HoloLens. Det har innebygd CPU og GPU, samt en tredje prosessor som tar seg av data fra sensorene i headsettet. Det som er ordentlig spennende er at brillene gjør sin egen prossesering altså, og trenger derfor ikke å være sammenkoblet med en datamaskin eller annen enhet.

I praktisk bruk benytter man bevegelser og stemme for å styre HoloLens, og grensesnittet man ser er ikke ulikt Windows 10. Hologrammene man ser i brillene kan manipuleres, flyttes på og påvirkes. Applikasjonen Microsoft demonstrerte ble brukt til å skape en virtuell drone, som da ble 3D-printet. Og ble dermed til virkelighet.

Microsoft har for øvrig hatt NASA som samarbeidspartner mens da har jobbet med HoloLens-prosjektet, som har vært i utvikling i rundt fem år.

Det er unektelig et veldig spennende konsept, og vi ser så klart frem til å se mer til konseptet.

Satya Nadella avsluttet presentasjonen med ønske om at Windows-brukere ikke bare skal bruke Windows, men også ønske å bruke og like å bruke Windows.

Det ser altså ut til at mange av de nye funksjonene i Windows 10, som Cortana og Spartan, vil være mulige å teste i de kommende månedene. Microsoft vil også snakke mer om utvikling av universielle apps på Build-konferansen til våren.

Microsoft bekrefter at en ny testversjon av Windows 10 for pcer vil være tilgjengelig neste uke, og den første mobilversjonen kommer i februar.