Windows 10 gir økt kontroll med hva applikasjonene kan gjøre

Høstens oppdatering av Windows 10 er klar neste måned. Bedre personvern er blant nyhetene. Illustrasjonsfoto.
Høstens oppdatering av Windows 10 er klar neste måned. Bedre personvern er blant nyhetene. Illustrasjonsfoto. (Bilde: Reuters/Shannon Stapleton)

Hvis du er redd for at datamaskinen overvåker deg er du ikke alene. 

Det har tidligere kommet fram at FBI-sjef (daværende) James Comey klistrer en teipbit foran kameralinsen. Det samme gjør Facebook-gründeren, Mark Zuckerberg.

Windows 10 innfører mer kontroll med hva appene kan foreta seg.
Windows 10 innfører mer kontroll med hva appene kan foreta seg.

Moderne mobiltelefoner har på flere områder gitt bedre kontroll med hva appene kan gjøre i bakgrunnen, enn tilfellet er med PC-en. Windows 10 får noe av det samme med høstens oppdatering.

Fall Creators-versjonen som rulles ut neste måned fra 17. oktober innfører en mer finmasket app-kontroll.

Samtykke

Adgang til enhetens kamera og mikrofon vil heretter kreve at brukerne gir samtykke på applikasjonsnivå. 

Det samme gjelder blant annet kontaktliste og kalender, forklarer Microsoft om de nye tiltakene, som er ment å styrke personvernet.

Det nye regimet vil gjelde programmer du installerer via Windows Store, det vil si såkalte UWP-apper (Universal Windows Platform).

Microsoft har tidligere måtte tåle kritikk for personverninnstillingene i Windows 10, med bakgrunn i hvordan operativsystemet samler inn diagnosedata eller såkalt telemetri.

I flere runder har de imøtekommet kritikken ved foreta endringer, blant annet for å tydeliggjøre hva de samler inn og sist i våres ved å be kundene om informert samtykke.

Mer om det: Microsoft rydder i personvernet i Windows 10

Kommentarer (17)

Kommentarer (17)
Til toppen