– Windows 9 får virtuelle skrivebord

Mange endringer i Microsoft neste operativsystem.

– Windows 9 får virtuelle skrivebord
Virtuelle skrivebord, startmeny, Metro-apps i desktop-modus og nye menysnarveier er blant nyhetene vi kan vente oss i Windows 9. Bildet viser oppdateringen til Windows 8.1 som det tydeligvis ikke blir noe av. Bilde: Microsoft

Det er allerede nokså etablert at Microsoft ikke kommer til å introdusere noen flere nevneverdige nyheter til Windows 8.1, og heller fokusere på en ny, fullverdig versjon som muligens vil hete Windows 9. Denne versjonen har kodenavn «Threshold», og ventes lansert våren 2015.

Fra før er det snakk om at den etterlengtede startmenyen, som Microsoft opprinnelig viste frem som en funksjon som vender tilbake til Windows 8, blir nå først å se i Windows 9. Også muligheten til å kjøre Metro-applikasjoner i vanlige desktop-vinduer kommer antakeligvis først da.

Nå skriver den anerkjente Microsoft-eksperten Mary Jo Foley at enda flere endringer i grensesnittet er å vente i Windows 9.

Blant disse er støtte for virtuelle skrivebord. Denne funksjonen bidrar til å utvide arbeidsflaten ved å la brukere veksle mellom flere skrivebord.

Virtuelle skrivebord støttes i konkurrerende operativsystem som Mac OS X og Ubuntu, men Windows har aldri hatt fullverdig støtte for dette. Ifølge de solide kildene til Mary Jo Foley blir dette implementert i nye Windows. Hun er imidlertid litt usikker på om funksjonen vil være fritt tilgjengelig for alle, eller rettet mot profesjonelle brukere.

Det som imidlertid skal forsvinne fra neste Windows er den såkalte «charms»-menyen. Denne er kjent for Windows 8-brukere - den dukker opp langs høyre side av skjermen og inneholder snarveier til diverse funksjoner. Ifølge kildene til Foley skal menyen bort, uansett om man bruker vanlige PCer eller nettbrett. Funksjonaliteten til charms-menyen (som blant annet inkluderer søk og delefunksjoner) skal i stedet flyttes til de individuelle applikasjonene, og legges inn som en del av vinduene disse kjører i.

Foley skriver at den første offentlige prøveversjonen av Threshold skal rulles ut allerede i løpet av høsten. Målet med det nye operativsystemet skal være å vinne tilbake brukere av Windows 7 og Windows XP som aldri følte seg komfortable med endringene som Windows 8 innførte.

    Les også: