BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 98 selger bra i Norge

Microsoft Norge er fornøyd med salget av den engelske utgaven av Windows 98 i Norge. Ifølge administrerende direktør, Ole Morten Settevik er det solgt 9000 kopier av operativsystemet i Norge. Torsdag ble den norske utgaven av operativsystemet lansert.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. aug. 1998 - 12:51

- Hittil er det solgt 1,5 millioner kopier av Windows 98 globalt, hvorav over 9000 er solgt i Norge, opplyser Settevik. Dette er betydelig lavere enn det tilsvarende tallet for Windows 95 i sin tid, men det må nevnes at Windows 98 ikke på langt nær er en så omfattende oppgradering av Windows-operativsystemet som det Windows 95 var. Hvilket forklarer hvorfor Microsoft Norge brukte mye mindre ressurser enn "normalt" da de torsdag offisielt lanserte den norske utgaven av Windows 98. Mens lanseringen av den norske Windows 95 ble holdt i Oslo Spektrum med 6500 inviterte, ble gårsdagens lansering avholdt på en mindre kafé i Oslo, hvor bare pressen var invitert.

Alt i alt var det ikke mye nytt representantene fra Microsoft kunne fortelle om Windows 98, som ikke tidligere er gjort kjent via datapressen. For den norske utgaven av Windows 98 er svært lik den amerikanske. Den største forskjellen - i tillegg til språket - er at web-tv-delen ikke er inkludert i den norske utgaven.

- Web-tv tilbys i USA på det samme frekvensbåndet som tekst-tv tilbys i Europa. Tekst-tv er mye mindre utbredt i USA enn her, forklarer Ole Tom Seierstad, teknisk ansvarlig ved Microsoft Norge.

- I tillegg støtter web-tv-driverne kun tv-formatet NTSC, som er svært lite utbredt i vår del av verden.

Seierstad har likevel tro på at vi før eller senere vil bli tilbudt web-tv også i Norge, og forteller at det finnes konkrete planer for et slikt tilbud. Men det er fortsatt mange biter som må falle på plass.

Representantene la mye vekt på at Windows 98 først og fremst er et operativsystem for hjemmemarkedet og de aller minste bedriftene. Større bedrifter bør ifølge Microsofts strategi benytte Windows NT på sine arbeidsstasjoner. Likevel kunne Seierstad fortelle at det er liten forskjell i TCO-en til Windows 98 og Windows NT 4.0 Workstation. Det ble også hevdet at Windows 98 har 20 prosent lavere TCO (Total Cost of Ownership) enn Windows 95.

TCO er et viktig måltall for det fleste bedrifter, og gjenspeiler utgiftene bedriften har etter at operativsystemet er kjøpt, først og fremst til brukerstøtte og feilretting.

På spørsmål om hvorfor bedrifter da skal investere i Windows NT når dette koster dobbelt så mye å kjøpe, svarte Seierstad at Windows NT fortsatt har mange egenskaper som blant annet bedrifter kan dra nytte av, som ikke er innebygget i Windows 98. Dette gjelder blant annet sikkerhetsegenskapene.

Hvilke bedrifter bør da egentlig oppgradere til Windows 98? En rapport fra Gartner Group hevder at alle som planlegger å oppgradere til Windows 95, i stedet bør oppgradere til Windows 98. PC-er som kommer tilbake fra reparasjon, bør utstyres med Windows 98 hvis de tidligere har vært utstyrt med Windows 95 og IT-avdelingen ved bedriften har tilstrekkelig kunnskap om det nye operativsystemet. I tillegg bør bedrifter velge Windows 98 istedenfor Windows 95 når de kjøper nye PC-er. Dette fordi nye PC-er som oftest har enkelte maskinvarekomponenter som ikke støttes direkte av Windows 95.

Settevik bekreftet også tankegangen om at Windows 98 og Windows NT etter hvert vil gli sammen til ett operativsystem. Det vil likevel trolig komme en hjemmeutgave og en profesjonell utgave av operativsystemet, basert på de samme grunnleggende egenskapene. Inntil da må bedriftene velge om de har behov for sikkerheten og administrasjonsmulighetene Windows NT tilbyr, eller om man samtidig som man sparer penger, heller vil ha multimediaegenskapene Windows 98 tilbyr.

Omtrent 1000 av Microsofts utviklere har arbeidet med Windows 98. Tilsammen består det av omtrent 16 millioner linjer med kildekode, hvorav en stor del stammer fra Windows NT. Operativsystemet har fortsatt samme programmeringsgrensesnitt som Windows 95 og Windows NT, slik at det meste av programvaren som utvikles for Windows 98, også vil fungere på de andre operativsystemene. Unntaket er programvare tilpasset maskinvarekomponenter som kun Windows 98 har støtte for.

Allerede 18. august skal den første oppgraderingen av Windows 98. Service Pack 1 vil inneholde flere ting som allerede er separat tilgjengelig, blant annet deler av DirectX 6.0, men trolig også noen feilfikser.

Microsoft begynte utsendingen av den norske utgaven av Windows 98 til forhandlerne den 3. august. De fleste forhandlerne kan tilby operativsystemet nå til en pris på omtrent 1300 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.