- Windows er som tre dråper gift

I Berlin har Sun samlet 4.500 partnere og kunder til et internasjonalt symposium. Toppsjef Scott McNealy brukte anledningen til å advare at tre dråper gift i ellers ren Java - gir Windows.

Årets International Internet Associate Symposium (IIAS) er Suns andre i Europa. 4.500 deltakere og 130 utstillere viser at interessen er doblet fra i fjor. Mange er samlet her ut fra en felles forståelse om at det er viktig å slutte helhjertet - 100 prosent - opp om Java, for å realisere den eldgamle drømmen om å skrive programmer én gang til alle plattformer.

Fienden er følgelig utpekt:

- Microsoft prøver ikke å vanne ut Java, men å forgifte det, sa Suns toppsjef Scott McNealy i sin hovedtale til forsamlingen.

- Tre dråper gift i noe som ellers er 100 prosent ren Java, gir Windows, sa McNealy. - Og det hjelper ikke hvor mange dråper Java du har i Windows, det er og blir Windows.

McNealy og resten av ledelsen i Sun ser ikke at søksmålet mot Microsoft kan løse noe problemer. Drømmen om det universelle og rene Java er noe Java-fellesskapet selv må kjempe fram.

- Hvis dere som er samlet her, holder dere i form slik at dere lever lenge nok, vil dere kanskje oppleve at rettssaken tar slutt, sa McNealy. - Men det viktige er å få folk til å innse at en datamaskin må snakke rent. Bare 100 prosent ren Java er Java. Java med Microsoft-aksent er ikke Java. Mitt budskap til alle er: Ikke bruk Java-applikasjoner som ikke bærer stemplet "100% Pure Java".

McNealy har ikke høye tanker om det amerikanske rettssystemet.

- OJ (Simpson) blir frikjent. Det er alt jeg kan si om amerikansk rettsvesen. Sun har alltid prøvd å unngå søksmål. På 15 år har vi ikke vært innblandet i mer enn en håndfull søksmål. Jeg vil langt heller ansette IT-eksperter enn juridiske eksperter. Jeg vil gjerne understreke som hovedpoeng at søksmålet egentlig ikke spiller noen rolle. Java fortsetter uansett.

McNealys nestkommanderende Ed Zander - som er utdannet jurist - presiserte at Sun måtte saksøke Microsoft fordi Microsoft brøt betingelsene i lisensieringskontrakten ved å bruke varemerket Java på det ikke-kompatible produktet Internet Explorer 4.0.

- Vi er nødt til å forsvare inngåtte kontrakter. Samfunnet kan ikke tolerere selskaper som bryter kontrakter, understreket Zander, som ikke så noen grunn til at Javas øvrige 116 lisensiater skulle bry seg om den ene som bryter kontrakten.

- Skriver du programmer for Java, vil de også fungere i Windows. Skriver du for Windows, går du glipp av alle de andre plattformene som støtter Java.

Til toppen