– Windows kan få åpen kildekode

I det nye Microsoft kan alt skje, sier teknologidirektør.

– Windows kan få åpen kildekode
Windows med åpen kildekode er ikke lenger helt utenkelig for Microsoft. Men lite tyder på at det vil skje med det aller første. Bilde: digi.no

Åpen kildekode og Linux er ikke lenger som kreft for Microsoft, men noe selskapet i økende grad støtter, bruker og tjener penger på. Overgangen til dette nye verdensbildet til selskapet startet nok allerede før Steve Ballmer forlot sjefsstolen, men har blitt langt mer tydelig etter at Satya Nadella overtok. Nå har en høytstående representant for selskapet gått enda litt videre.

Nadella: – Microsoft elsker Linux

Markedskreftene

Under IT-konferansen ChefConf 2015 som ble arrangert i Santa Clara, California i forrige uke, sa Mark Russinovich, teknologidirektør for Microsofts nettsky, Azure, at Microsoft ikke har lang erfaring innen åpen kildekode og derfor må lære mye underveis. Det er markedskreftene som har bidratt til Microsofts endring.

– Det er definitivt det at bedrifter som har vært våre tradisjonelle partnere, nå omfavner åpen kildekode som har påvirket oss. Vi er nødt til å møte dem der de er. Men sentralt er også spørsmålet om hvorvidt vi må bygge alt selv. Når vi ser at mange selskaper akselererer forbi oss fordi de utnytter det som allerede finnes der ute, så er spørsmålet «hvorfor kan ikke også vi gjøre dette?», sa Russinovich under en paneldebatt.

 

Ikke lenger tabu

– Så snart vi begynte å se nærmere på hvorfor vi driver som vi gjør, hva er det som holder oss igjen, åpnet på en måte flomportene slik at du nå ser at vi går ut med åpen kildekode overalt. Det er ikke lenger tabu, det oppmuntres faktisk til det på mange steder.

Mot slutten av debatten (38 min, 30 sek i videoen over) blir Russinovich spurt hvor langt Microsoft kan komme til å gå med åpen kildekode, for eksempel til å gjøre Windows til åpen kildekode, gitt de endringene i selskapet som Russinovich selv har påpekt.

Ikke første gang: Microsoft vurderer åpen kildekode 

Windows

– Det er definitivt mulig. Som jeg sa, det er et nytt Microsoft. Bokstavelig talt alle samtaler du kan forestille deg om hva vi skal gjøre med vår programvare – åpent, ikke åpent, tjenester – har skjedd, sa han. Men han understreket i løpet av debatten at kildekoden også må være egnet for dette, noe som vil kreve betydelig forberedelser.

– Du kan gjøre noe til åpen kildekode, men dersom det kommer med et build-system som krever rakettforskere og tre måneder å installere, hva er da poenget?, sa Russinovich.