Windows NT - En hackers aller beste venn

At Microsofts eget nettverk ble utsatt for innbrudd gjør ikke saken bedre: Windows NT ligger i toppen av hackerstatistikken for i fjor.

At Microsofts eget nettverk ble utsatt for innbrudd gjør ikke saken bedre: Windows NT ligger i toppen av hackerstatistikken for i fjor.

Kåringen av fjorårets svakeste server-operativsystem er over. Ikke overraskende var det Microsofts Windows NT som kom øverst på listen, som publiseres på nettstedet Attrition.org.

Listen er en oversikt over hvilke operativsystem datasnokene har utnyttet for å komme seg inn på webservere og 'forandre' på nettsider.

CNet News skriver at både NASA, Communications Workers of America og Palminfocenter.com har har blitt utsatt for det samme: En datasnok har utnyttet hull i Windows NT for å lure seg inn i datamaskinene, og mens de tre sistnevnte slapp unna med å få nettsidene sine vandalisert, fikk Microsoft besøkende med skumlere hensikter.

Også Norske nettsteder opplevde å bli vandalisert.


57,98 prosent av nettsidene som ble vandalisert i desember ifjor, kjører på NT, mens Microsofts nyeste serverprogramvare Windows 2000 sto for bare 9,6 prosent. Linux-servere fikk gjennomgå i 21,3 prosent av desember-tilfellene, mens Solaris lå i bunnen på 4,1 prosent.

Windows NT er den mest utbredte serverprogramvaren i verden, noe som hjelper til å skyve den til toppen av statistikken.
Microsofts eget nettverk opplevde også snoking, men da var hackeren ute etter programvare og kildekode.

Analyseselskapet IDC anslår ifølge CNet at NT har 38 prosent av markedet, mens Linux har 24, Netware 19 og Unix 15 prosent i 1999.

Tallene for 2000 er ennå ikke sluppet.

Flere tilfeller av 'hacktivisme' vakte stor medieoppmerksomhet i året som gikk. Den pakistanske gruppen GForce vandaliserte mer enn 1000 nettsider i et forsøk på å rette oppmerksomheten mot det de mener er overgrep mot sivilbefolkningen i Kashmir, og en Napster-tilhenger sørget for å fortelle svært mange om sitt engasjement, blant annet nyhetstjenesten Norway Post.

Grafikken over er gjengitt med tillatelse fra Attrition.org.
Resten av statistikken finner du også der - se adressen
attrition.org/mirror/attrition/os-graphs.html
Til toppen