– Windows Phone Store brukes stadig mer av svindlere

Sikkerhetsselskap advarer om falske apper.

– Windows Phone Store brukes stadig mer av svindlere
Sikkerhetsselskapet Avast finner stadig flere falske apper i Windows Phone Store. Bilde: Chytrý Filip

Sikkerhetsselskapet Avast melder denne uken at mengden av falske apper i Windows Phone Store ser ut til å være økende.

Dette er apper som heter det samme som velkjente apper, og som kanskje til og med tilbyr noe av den samme funksjonaliteten som originalene – men som først og fremst ser ut til å være lagd for å samle inn brukerdata, å vise annonser eller å presse brukerne til å kjøpe noe.

Les også: Falske sikkerhetsapper til Windows Phone

Svindelapper

Selskapet har blant annet funnet fram til to utgivere i butikken, Ngetich Walter og Cheruiyot Dennis, som til sammen har utgitt 58 ulike apper som i alle fall i app-butikken er til forveksling like apper som Facebook Messenger, WhatsApp og apper fra BBC, CNN og Avast selv.

Avast skriver at det ser ut til at Microsoft app-butikk begynner å bli en populær plattform for kriminelle.

For lite motstand?

– Google Play Store og iTunes fortsetter med å implementere smartere løsninger for å beskytte hele sine økosystemer. Denne tilnærmingen gjør det ganske vanskelig å angripe og å tjene penger på disse systemene, noe som fører til at hackere unngår dem fullstendig, skriver Avast.

– Som et resultat vil en mindre brukt butikk for tredjepartsapper, som Windows Phone Store, være et ideelt sted for en hacker som leter etter sikkerhetssmutthull.

Måtte fjerne: Falske Google-apper i Windows Phone Store 

Varsles ikke

I tillegg til å analyser hvorfor disse svindlerne gjør som de gjør, mener Avast det også er interessant å se at slike falske apper ofte forblir tilgjengelige i app-butikkene i uker og måneder om gangen, uten at tar seg bryet med å rapportere dem inn. Dette til tross for at det er åpenbart at de er falske og at mange har gitt dem svært negative brukeranmeldelser.

Dette er ikke første gang det oppdages svindelapper i Microsofts app-butikker, men tidligere har problemet tilsynelatende vært størst i Windows Store for Windows 8.x. Microsoft har flere ganger lovet å stramme inn og innførte i mai i år ganske strenge regler i Windows Store.

Bakgrunn: Rydder enda mer i Windows Store