Windows-sjefen går på dagen

Sjokkmelding fra Microsoft.

Windows-sjefen går på dagen
Steven Sinofsky sluttet på dagen i Microsoft mandag. Han ledet lanseringen av Windows 8 og utviklingen av Surface-brettet. Meldingen om hans avgang kom som et sjokk ettersom alle forventet han ville ta over etter Steve Ballmer. Bilde: Microsoft

Steven Sinofsky, mannen som ledet Microsofts Windows-avdeling, har sluttet i selskapet bare to uker etter at selskapets nye operativsystem ble lansert. Oppsigelsen ble kjent etter at Steve Ballmer, toppsjef i Microsoft, sendte et internt memo til selskapets ansatte.

Sinofsky har vært ansatt i Microsoft i 23 år, og ble lenge ansett for å være en naturlig kronprins til Steve Ballmer.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var oppsigelsen helt uventet. Verken Microsoft eller Sinofsky har gitt noen forklaring på hva som er årsaken til avgangen. Men en kilde forteller nyhetsbyrået at det var en «gjensidig forståelse» om avgangen. Han skal ha sluttet med umiddelbar virkning.

– Jeg er takknemlig for de mange årene Steven (Sinofsky, red. anm.) har bidratt til selskapet. Produktene og tjenestene vi har levert til markedet de siste par månedene markerer starten på en ny æra for Microsoft, sier Microsofts toppsjef i en pressemelding fra selskapet.

– Vi har bygget en fantastisk basis med en ny utgivelse av Microsoft Office, Windows 8, Windows Phone 8, Microsoft Surface, Windows Server 2012 og «Halo 4» samt mange gode integrasjoner med tjenester som Bing, Skype og Xbox på tvers av alle våre produkter. For å fortsette denne suksessen, er det avgjørende at vi fortsetter å drive justeringer på tvers av alle selskapets team og ha mer integrerte og raskere utviklingssykluser for våre produkter, fortsetter Ballmer.

Sinofsky startet i Microsoft i 1989 og ble tidlig Bill Gates sin tekniske assistent. Han gikk siden over til å lede Microsoft Office som han bidro til å gi en full overhaling. Han var også sentral da Windows 7 ble lansert, noe som ble ansett som en suksess i selskapet.

Parallelt med å utvikle Windows 8, som skulle tette gapet mellom Windows-baserte PCer og nettbrett-revolusjonen, utviklet Sinofsky også Microsoft Surface, den første datamaskinen Microsoft har utviklet selv.

Julie Larson-Green var den mektigste kvinnen i Microsoft før hennes sjef sluttet. Nå tar hun over ansvaret for Microsoft.
Julie Larson-Green var den mektigste kvinnen i Microsoft før hennes sjef sluttet. Nå tar hun over ansvaret for Microsoft. Bilde: Microsoft

Det er Julie Larson-Green som nå tar over Sinofskys rolle som sjef for Windows-divisjonen. Hun har jobbet i Microsoft siden 1993 og ble med den tidligere Windows-sjefen fra Office-teamet. Hun kommer fra jobben som leder for leder for program-divisjonen i Windows og er den mektigste kvinnen i Microsoft, selv før hun tok over sin gamle sjefs jobb, melder Bloomberg News.

En analytiker i Gartner antyder en sammenheng mellom Sinofskys avgang og avgangen til Apples mobilsjef, Scott Forstall for to uker siden.

– Noen spekulerer om det at Forstall nå er tilgjengelig på markedet, har noe å gjøre med Sinofskys avgang. Jeg tviler på at det vil gå lang tid før vi vet om dette er tilfellet, sier Carolina Milanesi, som er forskningssjef i Gartner, til Reuters.

    Les også:

Les mer om: