WINDOWS TERMINAL

Windows Terminal skal få «quake»-modus

Jo da, det har faktisk noe med dataspillet å gjøre.

Windows Terminal skal få quake-modus. Da dekker vinduet i utgangspunktet den øvre halvdelen av skjermen.
Windows Terminal skal få quake-modus. Da dekker vinduet i utgangspunktet den øvre halvdelen av skjermen. Skjermbilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mai 2021 - 17:00

Microsoft markerte denne uken toårsdagen til Windows Terminal, en terminalemulator hvor brukerne kan velge mellom blant annet gode, gamle Ledetekst, Powershell eller en Linux-terminal basert på Windows Subsystem for Linux.

Sammen med toårsdagen lanserte Microsoft versjon 1.8 av Windows Terminal, samtidig som en testversjon av den kommende 1.9-versjonen av programmet ble gjort tilgjengelig. 

Det er flere nyheter som loves i 1.9-versjonen, men den som har fått mest oppmerksomhet så langt, er introduksjonen av quake-modus. 

I dataspill fra 1996

Dette innebærer ikke at man snart kan spille Quake i Windows Terminal. Men nyheten har likevel noe med spillet å gjøre. I Quake kan man nemlig, mens man spiller, åpne et terminal- eller konsollvindu ved å trykke på ~-tasten (tilde). Der kan man endre innstillinger og gjøre ulike «hacks» underveis. 

I ettertid har det kommet mange andre dataspill med lignende funksjonalitet. 

Med quake-modus vil også Windows Terminal kunne åpnes fra hvor som helst i Windows 10 ved hjelp av en tastatursnarvei. Standardkombinasjonen skal være «Win+`», men dette forutsetter at denne kombinasjonen ikke er i bruk fra før. 

Terminalen kan også åpnes i quake-modus dersom den gis vindusnavnet «_quake», for eksempel med følgende kommando: «wt -w _quake». 

Microsoft Surface Laptop 6 leverer mye mer kraft enn forgjengeren, og kommer med egen Copilot-tast.
Les også

Microsofts nye PC og nettbrett er laget for Copilot

Festet til toppen

I quake-modus vil terminalvinduet ha spesielle egenskaper. Det være festet til den øvre halvdelen av skjermen. Størrelsen kan kun endres vertikalt fra bunnen. Vinduet vil automatisk være i fokusmodus og vil være skjult på blant annet oppgavelinjen. 

Windows Terminal er ikke den første terminalemulatoren som får slik funksjonalitet. Det finnes en rekke «quake-style»-terminalprodukter til Windows, MacOS og Linux-baserte operativsystemer fra før. 

Googles inkognito-modus i Chrome har vært kontroversiell, og som et ledd i et forlik skal Google nå slette enorme mengder data hentet inn fra brukere som har brukt modusen.
Les også

Slipper rettssak: Sletter enorme mengder data

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.