Windows Vista får avanserte piratsperrer

Microsoft lover at Windows Vista skal gjøre det langt vanskeligere å piratkopiere musikk og video .

Microsoft lover at Windows Vista skal gjøre det langt vanskeligere å piratkopiere musikk og video .

Microsoft har mange mål med selskapets neste operativsystem, Windows Vista. Et av dem er å gjøre det til underholdningssenteret i nye, digitale hjemmenettverk. Streaming av video og musikk vil da være sentralt.

Samtidig er det tydelig at Microsoft ønsker å behage underholdningsindustrien i Hollywood. Dette betyr å legge til rette for langt mer effektive kopisperrer for lyd og video enn det som er i bruk i dag.

Microsoft vil ifølge News.com bygge om måten lyd og video dekodes på i Windows. Den grunnleggende biten går ut på å håndtere mediedata, i hvert fall de Windows Media-baserte, i et beskyttet system, en såkalt "sandbox" eller sandkasse, hvor vanlig programvare som Windows Media Player ikke vil få tilgang til selve dataene. I stedet vil all dekoding, oppløsing og avspilling av mediedataene skje i sandkassen. Medieavspillerne vil da primært være skall som sender kommandoer for avspillingen inn det beskyttede området.

Dette betyr ikke nødvendigvis at programvare som WinAmp eller Zoom Player må endres for å spille av dagens formater. De kommende løsningene skal være rettet mot rettighetsbeskyttet materiale, primært i høyoppløste formater.

I tillegg til det beskyttede området, planlegges en teknologi kalt "Protected Video Path". Dette skal sikre krypterte videostrømmer helt fra det beskyttede området og inn i skjermen eller tv-en. Flere fysiske grensesnitt er allerede på plass, blant annet HDMI (High-Definition Multimedia Interface) og det kommende DisplayPort, som digi.no skrev om i forrige uke.

For brukere med eldre PC-er eller skjermer som ikke støtter disse grensesnittene, vil innhold, som gjennom innebygd rettighetsbeskyttelse krever støtte for Protected Video Path, ikke kunne vise innholdet. De to vanligste grensesnittene på dagens skjermen, VGA og DVI uten støtte for HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection), kan ikke benyttes.

    Les også:

De nye løsningene er foreløpig ikke blitt introdusert overfor betatesterne, men det er ventet at de vil være med i den neste betautgaven.

Men en slik begrensning av muligheter vil selvfølgelig møte kritikk, både fra aktivistgrupper og fra programvareutviklere.

Ifølge News.com frykter disse gruppene at stadig høyere sikkerhetsnivåer vil blokkere muligheter for programvareinnovasjon, eller til og med å sperre eierne av datamaskiner ute fra områder på deres egne maskiner, omtrent som å mure igjen rom inne i et privat hjem.

- Det er tankevekkende at det er en tendens til å låse ned deler av designet for å beskytte flankene til kopisperresystemet, sier informatikkprofessor ved Princeton University, Edward Felten, til News.com.

- Det gjør det vanskeligere for alle, inkludert Microsoft, å tilpasse seg til nye bruksområder, sier Felten.

Microsoft mener derimot at dette er et skritt selskapet er nødt til å ta for å være med videre.

- Bordet er allerede dekket, sier Marcus Matthias, produktsjef for Microsofts divisjon for digital media, til News.com.

- Vi kan komme inn og spise av buffeen, eller vi kan stå på utsiden og vaske biler, mener Matthias.

Til toppen