Windows XP oppgraderes 9. september

Microsoft slipper en vesentlig oppgradering av Windows XP 9. september. Da legges Service Pack 1 ut til fri nedlasting.

Service Pack 1 (SP1) for Windows XP inneholder dels alle forbedringer, særlig sikkerhetsfikser, som Microsoft har publisert løpende siden systemet ble lansert for et år siden, dels ny funksjonalitet for brukeren. I tillegg får PC-leverandørene en egen utgave av SP1 tilrettelagt ny maskinvare som vil komme på markedet i løpet av høsten.

Blant de nye funksjonene som brukerne får laste ned fra 9. september, er den nye ActiveX-kontrollen som skal styre tilgangen til nettlesere, meldingsformidlere og multimediaspillere, slik at det blir enklere og sikrere å velge mellom Microsofts egne applikasjoner og dem levert av konkurrenter. Det vil antakelig ta en stund før produkter fra for eksempel Opera og RealNetworks er tilpasset denne kontrollen. Andre nye funksjoner er drivere til USB 2.0, integrert .Net Framework, og en ny utgave av meldingsformidleren Windows Messenger.

SP1 vil bare la seg installere på Windows XP-installasjoner med gyldig produktnummer. Har du vært "smart" - eller tjuv - og rappet et produktnummer, vil nedlastingsrutinen avsløre deg.

PC-leverandørene får gjennom SP1 det de trenger for å drive tre nye typer maskinvare: Tablet PC, Media Center og Smart Display.

Tablet PC er Microsofts tastaturfrie PC, som vesentlig skal styres gjennom håndskrift og trykk på skjermen, akkurat som en hånd-PC, eller gjennom tale. Den skal også kunne styres av tastatur og pekeredskap. Antakelig vil noen leverandører leverer varianter som ser ut som bærbare PC-er, men der tastaturet kan foldes inn under skjermen. Den offisielle lanseringsdatoen for Tablet PC er satt til 7. november.

Les også

Media Center er beregnet på nye PC-er der multimediaspilleren og andre funksjoner skal kunne styres gjennom en egen fjernkontroll. Microsoft tenker seg at PC-en erstatter tv og musikkanlegg, og fungerer som underholdsningssentral i en liten bolig. Da er det greit med en fjernkontroll og et eget grensesnitt, som spiller på lag for å gi enklest mulig styring av de mange funksjonene fra valg av tv-kanal eller DVD-spor, til surfing fra sofakroken.

Smart Display er en type skjermer som plasseres i andre rom enn der PC-en står, og som mottar signaler derfra over en trådløs forbindelse. Dette lyder egentlig som en slags trådløse tynne klienter som Windows XP PC-en betjener som en server. Beskrivelsene fra Microsofts side er foreløpig lite konkrete, og noen lanseringsdato er ikke oppgitt.

Til toppen