ANALYSER

– WinPhone vil vokse kraftig i år

Enkelte analytikere har fortsatt stor tro på Microsofts smartmobilplattform.

IHS iSuppli mener at Nokia vil bli den reddende engelen til Windows Phone-økosystemet.
IHS iSuppli mener at Nokia vil bli den reddende engelen til Windows Phone-økosystemet. Bilde: Nokia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. jan. 2012 - 14:36

Microsofts Windows Phone-plattform har så langt ikke vært noen salgssuksess. Markedsanalyser for fjorårets tredje kvartal antydet en markedsandel på knappe to prosent. Men det var før Nokia kom på banen med selskapet første Windows Phone-modeller.

Nokia har så langt ikke sagt noe konkret om salget av Lumia-modeller, som så langt bare er lansert i noen få land. Hvilke utslag dette har gitt i det totale salget av Windows Phone, er så langt ukjent.

Enkelte tidligere estimater for Windows Phone-salget har virket noe overoptimistiske, men i går kom IHS iSuppli med analyse som på nytt antyder stor optimisme på vegne av Nokia og Microsofts smartmobilplattform.

IHS mener nemlig at det i 2015 vil selges flere Windows Phone-mobiler enn iOS-mobiler. Forskjellen i markedsandel ventes dog bare å bli 0,1 prosentpoeng.

Men IHS mener at Windows Phone bare i liten grad vil ta markedsandelerer fra iPhone, og overhodet ingen fra Android, som i tabellen til IHS oppnår økt markedsandel i hvert av årene som kommer. Derimot er det andre plattformene Windows Phone vil ta andeler ifra. Sannsynligvis gjelder dette først og fremst Symbian, eller Belle, som Nokia kaller systemet for nå.

Analyseselskapet mener at salget av Windows Phone vil øke svært kraftig allerede i år, slik at markedsandelen blir på 9,0 prosent.

IHS tror på en rennesanse for Nokia, som inntil for et drøyt år siden var verden ledende leverandører av smartmobiler. Analyseselskapet tror Nokia også vil lykkes i USA, noe mobilselskapet ikke har gjort tidligere. Tidligere i januar avduket selskapet LTE-mobilen Lumia 900, en nye toppmodell som er beregnet for det amerikanske markedet.

– Introduksjonen av Lumia 900 viser at Nokia tror at veien tilbake til smartmobil-dominans går gjennom Nord-Amerika. Og veien til til å vinne Nord-Amerikas går gjennom selskapets operatørkanaler, sier Francis Sideco, senioranalytiker i IHS, i en pressemelding.

IHS mener at Nokia vil være ekstremt viktig for det totale Windows Phone-salget de nærmeste årene. Analyseselskapet estimerer at halvparten av Windows Phone-mobilene som selges i 2012, vil leveres av det finske selskapet. Denne andelen vil ifølge IHS øke til 62 prosent i 2013, før den begynner å falle i 2014 fordi flere andre selskaper øker sine salg av Windows Phone-mobiler.

– Nokia vil drive utviklingen og ekspansjonen av Windows Phone-markedet framover og dermed åpne opp muligheter for andre deltakere, sier Wayne Lam, en annen senioranalytiker i IHS.

– På grunn av støtten fra Noklia vil applikasjonsutviklere være ivrige med å forsterke Windows-plattformen. Dette vil få andre produsenter av Windows Phone-enheter, slik som Samsung og HTC, til å tilby flere produkter som støtter OS-et, og dermed utvide markedet ytterligere, sier Lam.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.