Wintel-duopolet

Apple ødslet bort sin sjanse og nå sitter Intel og Microsoft med bukten og begge ender. Hvordan kan man fravriste Wintel dets knugende grep om PC-markedet?

Apple ødslet bort sin sjanse og nå sitter Intel og Microsoft med bukten og begge ender. Hvordan kan man fravriste Wintel dets knugende grep om PC-markedet?

Apple revolusjonerte det grafiske grensesnittet og gjorde datamaskinen tilgjengelig for alle. Så enkel å bruke var maskinen at min far, som hadde null dataerfaring, kunne kjøpe og ta i bruk en Mac 512K i 1985 uten noen problemer. Mens min far klikket og peket seg frem uten hjelp, holdt PC-folkene på å C:\-seg ihjel. Dyre kurs, memorisering av kryptiske koder og jukseark på størrelse med tirsdags-aftenposten var nødvendig for i det hele tatt å kunne få i gang et program.

Hva skjedde? Hvorfor tok ikke alle i bruk de geniale maskinene fra Apple? Ikke vet jeg, men sannheten er at nå er nitti prosent av alle personlige datamaskiner basert på duopolet Intel og Microsoft, den såkalte Wintel-standarden. Det er nesten ufattelig at Apple greide å sløse bort muligheten de hadde til å bli en dominerende aktør. Istedenfor å etablere Apple-plattformen som en standard, var de opptatt av å være eksklusive og esoteriske. Endel av oss husker med gru hva man måtte igjennom for å bli en autorisert Apple-forhandler i hine hårde dager.

Alle tabbene fra Apple ga Bill Gates tid og anledning til å utvikle Windows. Selv om Mac OS alltid har vært bedre enn Windows, ble forskjellen til slutt såpass liten at brukere ikke merket forskjell. Etter selv å ha vært en ivrig Mac-bruker i mange år, har jeg endt opp på en Wintel-maskin. De fleste bedrifter og organisasjoner har standardisert på Wintel og kastet ut Mac-ene.

Det som har slått meg er hvordan Microsoft, Intel og PC-produsentene lever i en slags symbiose. Microsoft skriver funksjonell, uelegant, og plasskrevende kode som krever stadig større og kraftigere maskinvare. Alle tjener penger og er lykkelige. Utenom Apple som er outsider og ikke får komme inn i den korporative varme.

Det finnes ingen aktører pr. idag som kan fravriste Intel og Microsoft deres dominans i PC-verdenen. I gamle dager hadde vi IBM som dominerte fullstendig før sammenbruddet. Både Intel og Microsoft har vist seg å være smidige og innovative nok til stadig å styrke sin posisjon i markedet, og foreløpig er det ingen ting som tyder på at de kommer til å falle som IBM gjorde for noen år siden.

Det jeg drømmer om er en ny verden der PC-er basert på Intel med programvare fra Microsoft ikke dominerer. Tenk deg selskapet, NANO, som lager innovative maskiner koblet sømløst sammen i nettverk hvor distribuerte databaser kunne aksesseres og manipuleres over internett fra hvor som helst i verden.

- Novell, Apple, Netscape, Oracle!

Til toppen