WorldCom-etterforskning kan bli FBI-sak

Kongressen har innkalt WorldCom-ledere til høring, de ansatte har anlagt sak, og den kriminelle etterforskningen kan havne hos FBI.

WorldCom angripes nå fra alle kanter, etter at telegiganten tirsdag innrømmet å ha feilpostert 3,8 milliarder dollar for å pynte på resultatregnskapet slik at det gikk i pluss.

Les også

Nåværende toppsjef John Sidgmore, avgåtte toppsjef Bernard Ebbers og avgåtte finanssjef Scott Sullivan skal grilles av finanskomiteen i underhuset i kongressen 8. juli.

USAs kreditttilsyn, Securities and Exchange Commission (SEC), som onsdag anmeldte WorldCom for svindel, diskuterte i går med selskapets gjenværende ledelse å oppnevne en person til å overvåke selskapet for å unngå at dokumenter ødelegges og at det foretas utbetalinger til ledelsen. Wall Street Journal har avdekket at myndighetene i New York og SEC har etterforsket WorldComs regnskapsførsel siden februar, uten å være i nærheten av å gå til anmeldelse før skandalen kom for dagen tirsdag. Anmeldelsen som SEC leverte onsdag vil antakelig utvides, blant annet ved å nevne personene tilsynet mener er ansvarlige for svindelen.

Myndighetene i delstaten Mississippi, der WorldCom har sitt hovedkontor, iverksatte en egen etterforskning denne uka. Det er snakk om at FBI kan komme inn i bildet for å koordinere og overvåke etterforskningen.

En av WorldComs ansatte som har tapt stort på at selskapets pensjonskasse investerte i WorldCom-aksjer, har levert et søksmål som kan få status som "class action", det vil si at den gjøres gjeldende for alle i samme situasjon. Utgangspunktet for søksmålet er at WorldCom-ledelsen anbefalte de ansatte å investere i egne aksjer, selv om de måtte vite at utsiktene til fortjeneste nærmest var ikke-eksisterende.

Det er ellers kommet fram at WorldCom har ytt til sammen 7,5 millioner dollar til kandidater på valg de siste seks valgene, for å komme i nærmere kontakt med potensielt innflytelsesrike politikere. I 2000-valget var bidraget 1,9 milliarder dollar, hvorav 69 prosent til republikanere. Pengegavene betraktes ikke som spesielt store: Fire av WorldComs konkurrenter ga mer i 2000-valget.

WorldCom har en gjeld på 2,65 milliarder dollar til et trettitalls banker, som forfaller i juni neste år. Ni av dem, på initiativ fra Citigroup og Deutsche Bank, har hatt innledet diskusjoner om hvordan de skal forholde seg til selskapets nåværende situasjon. Det kan komme på tale å utsette forfallsdatoen, og å utvide lånet med rundt en milliard dollar, kanskje under forutsetning av at WorldCom søker beskyttelse under den amerikanske konkursloven, såkalt "chapter 11".

Til toppen