XFree86 4.0 lansert, men ikke ferdig

XFree86, den mest populære gratisutgaven av X Window System, ble tilgjengelig denne uken. Men kun de mest erfarne anbefales å oppgradere.

XFree86, den mest populære gratisutgaven av X Window System, ble tilgjengelig denne uken. Men kun de mest erfarne anbefales å oppgradere.

XFree86 er en gratis utgave av X Window System, vindussystemet som kan brukes sammen med de fleste Unix-utgaver, inkludert Linux. Nå er versjon 4.0 av systemet klart til bruk, selv om The XFree86 Project, organisasjonen som står bak utviklingen av systemet, innrømmer at mye funksjonalitet fortsatt mangler. Dette inkluderer blant annet en del konfigurasjonsverktøy som har blitt distribuert sammen med tidligere utgaver av XFree86. Organisasjonen anbefaler derfor at kun spesielt interesserte brukere laster ned og installerer den nye utgaven. Andre brukere bør vente til mer er på plass.

Den største nyheten, i tillegg til at langt flere grafikkort nå støttes, er at XFree86 4.0 i motsetning til tidligere utgaver består av en enkel binærfil for X-serveren. Tidligere har XFree86 vært basert på flere slike binærfiler som alle har vært tilpasset forskjellige skjermkort. Binærfilen i versjon 4.0 kan lenkes statisk til én eller flere skjermkortdrivere, men mer vanlig vil det være at filen dynamisk laster skjermkortdrivere og andre moduler etter behov. Dette betyr også at mesteparten av systemet er skrevet om igjen fra bunnen av.

XFree86 har nå også fått støtte for flere skjermkort, slik at skjermen kan fordeles på flere skjermer. Selv om det er vanlig å dele opp skjermbildet i flere deler under X Window, har det til nå ikke vært mulig å vise mer enn én av disse skjermdelene om gangen. Den nye teknologien har fått navnet Xinerama. Det opplyses om at de færreste WM-er (Window Manager) er oppmerksomme på den nye funksjonaliteten, noe som foreløpig selvsagt vil begrense funksjonaliteten.

Støtte for DDC (Display Data Channel), en standard som gjør det mulig for skjermen å fortelle skjermkortet om seg selv, er også inkludert. Dette er viktig i forbindelse med valg av skjermoppløsningen og oppfriskningsrater.

Ryktene sier at blant annet neste utgave av Red Hat Linux (6.2) vil inkludere XFree86 4.0.

Til toppen