BEDRIFTSTEKNOLOGI

XML-format gir bedre bruk av informasjon

Statoil ser fram til langt mer effektiv forvaltning av dokumenter med Microsofts kommende XML-format.

23. nov. 2005 - 14:15

I går ble det kjent at Microsoft fremmer standardformatet for neste versjon av kontorpakken Office, kalt Office Open XML, som forslag til åpen standard for den europeiske standardiseringsorganisasjonen Ecma International.

    Les også:

Forslaget innebærer at Office Open XML blir gratis tilgjengelig for alle. Microsoft har lovet å ordne lisensieringen slik at den ikke skaper problemer for aktører innen åpen kildekode.

Blant dem som er med på å sponse forslaget, og som skal delta i Ecma-komiteen som definerer og dokumenterer formatet, er det norske oljeselskapet Statoil.

– Vi er storforbruker av Microsoft Office, forteller sjefingeniør for IT, Tor Inge Vik, til digi.no. – For oss betyr det nye formatet at vi kan forholde oss til et dokumentert og fritt tilgjengelig format, framfor et som er udokumentert og proprietært. En annen fordel er at vi får langt bedre muligheter til å lage gode løsninger til alle som skal forbruke informasjonen i dokumentene.

Ifølge Vik har Statoil ikke vurdert det alternative OpenDocument-formatet til OpenOffice.org. De har heller ikke tatt stilling til eventuell overføring av eldre Office-dokumenter til det nye frie formatet.

– I dag lagrer vi løpende i både pdf-formatet for langtidslagring, og i Office-formatene for gjenbruk. Det er mulig vi finner at de nye åpne Office-formatene kan overta begge rollene, slik at vi kan slutte med pdf. Vi har ikke noe forhold til Microsofts pdf-alternativ, Metro.

Det som er klart for Vik, er at all Statoils produksjon av dokumenter, fra strukturerte eller ustrukturerte kilder, er kandidat til lagring i Office Open XML-formatet.

– Formatet dokumenterer klart hva som er layout og hva som er tekst. Vi vil kunne bruke søketeknologier til i langt større grad å få applikasjoner til å skjønne hva dokumenter dreier seg om. Om framskrittet vil være stort nok til å kalles en revolusjon, er vanskelig å si. Men det er helt klart at løsningene til alle som skal forbruke informasjon, kan bli bedre med dette nye formatet.

I Ecmas tekniske komite for det nye formatet, vil Statoil bidra med brukersynspunkter.

– Vår rolle er å bidra til at dokumentasjonen blir så forståelig for bedriftskunder som mulig. Vi har ikke mer innsiktet i selve formatet enn det andre har, og det er Microsoft som leverer spesifikasjonene.

Microsoft snakker konsekvent om Office Open XML som ett format, slik at man får inntrykk av at det ikke lenger skal være forskjell mellom tekstdokumenter, presentasjoner eller regneark, i hvert fall ikke på formatnivå.

– Jeg kjenner ikke til detaljene i hvordan dette skal defineres. Det er ikke utenkelig at man får ett felles format, men jeg har ikke synspunkter på det.

Vik forteller at arbeidet i Ecma vil ta et års tid, slik at formatet gjøres til standard omtrent samtidig med at neste versjon av Microsofts kontorpakke, foreløpig døpt Office «12», er klar for markedet.

– Ecma har en prosess for å ta Ecma-standarder og fremme dem for ISO. Om dette kommer før Office «12» eller ikke, vet vi ikke.

Deltakelsen i Ecma-komiteen for Office Open XML vil kreve maksimalt ett årsverk av Statoil, antar Vik. Selskapet har lang erfaring med å delta i standardiseringsprosesser.

– Vi er ofte med på vertikale standardiseringer. Årsaken er at vi er i en bransje hvor det er mye utveksling av data og dokumenter. Derfor er vi avhengige av gode standarder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.