Yahoo! gir seg i nazi-saken

En av Internetts mest trafikkerte sider har bestemt seg for å kutte alt rasistisk hat-materiale på sine auksjonssider, etter internasjonalt press.

Det begynte med at den franske anti-nazi-gruppen Licra anmeldte Yahoo! for å tilby rasistisk materiale i Frankrike, noe som er forbudt. Licra fikk medhold i fransk rett, i en avgjørelse som fikk endel til å rope om sensur og tekniske umuligheter, mens andre var glade for å slippe nazi- og Ku Klux Klan-effekter.

Nå går Yahoo! ut og fjerner alt såkalt hat-materiale fra alle sine kommersielle nettsider, ifølge CNet.

Uttalelsen detaljerer nazi-militaria og KKK memorabilia, og selskapet sier de skal bruke både programvare og menneskelige ressurser til å overvåke sine nettsider på jakt etter denne typen innhold.

- Dette er en stor seier for oss. Vi har ventet i ti måneder, og synes nok Yahoo! kunne ha reagert før. Men det er likevel en stor dag for oss, samtidig som vi mener det er en viktig dag for Internett generelt, sier Licras talsmann Marc Knobel til digitoday.

Det er bare to uker siden Yahoo! var i retten i USA i håp om å få avgjort at fransk rett ikke kan bestemme hva selskapet gjør.

- Vi arbeider kontinuerlig både med Yahoo! og andre auksjonssider på nettet, i håp om å begrense utbredelsen av slikt materiale, sier Knobel.

Han tror Yahoo! til slutt avgjorde at all medieoppmerksomheten omkring nazi- og KKK-materiale var så dårlig PR at de bestemte seg for å kutte det.

- Og vi har også snakket med eBay, og de bestemte seg for det samme allerede i oktober. Det er vårt ansvar å sørge for at Internett er et trygt og bra sted å være, og derfor må vi gå i møte med disse selskapene og forklare vår posisjon for dem, avslutter Knobel.

Les mer om: