YouTube er ti år

Voldsomt populær helt fra starten.

YouTube er ti år
På ti år har YouTube rukket å bli svært populær, både blant seere og innholdsleverandører. I gjennomsnitt blir det lastet opp 300 timer med video på YouTube hvert minutt. Bilde: REX/Alex Segre/All Over Press

YouTube fylte ti år i helgen. Riktignok ikke som tjeneste, men som selskap. Det ble grunnlagt den 14. februar 2005 av Chad Hurley, Steve Chen og Jawed Karim, som alle hadde jobbet i PayPal. Selve videotjenesten ble ikke gjort offentlig tilgjengelig før i mai 2005, og offisielt lansert i november samme år.

Den første videoen ble likevel lastet opp allerede den 23. april 2005 av Jawed Karim. Den er fortsatt tilgjengelig her.

Raskt en suksess

YouTube rakk på kort tid å bli svært populær. Blant annet Microsoft-sjef Bill Gates hyllet tjenesten sommeren 2006. Det var selvfølgelig før den ble solgt til Google, noe som skjedde i oktober samme år. Da skal YouTube ha hatt omtrent 100 millioner videovisninger hver dag.

Med en salgssum på 1,65 milliarder dollar var dette det største oppkjøpet til Google til da. Det gjorde at hver av de 67 arbeidsplassene ble verdsatt til nærmere 25 millioner dollar.

Der etter fortsatt veksten ytterligere på de fleste områder, men inntektene uteble lenge. Men det har blitt beregnet at YouTube omsatte for 1,13 milliarder i videoannonser i USA alene i fjor.

Les også YouTube passerer 1 milliard pr. døgn 

Ifølge tall fra comScore som har blitt presentert av Business Insider, er Facebook den viktigste konkurrenten til YouTube, dersom man måler i antallet som ser video med pc. I september i fjor hadde YouTube 56 prosent andel, mens Facebook hadde 33 prosent og opp fra 24 prosent året før. Men det er først og fremst de mindre videotjenestene Facebook har tatt brukere fra.

Det er mange faktorer som har spilt en rolle for at YouTube har blitt så stort. Muligheten for innholdsleverandører til å tjene penger, er blant disse. Det samme er at tjenesten alltid har vært enkel å bruke og at videoene lett kan integreres på tredjepartssider. YouTube er dessuten Googles mest vellykkede, sosiale medium.

Opphavsrett og sensur

Opplasting av opphavsrettsbeskyttet materiale har foregått på YouTube siden starten, et problemselskapet tidlig måtte innføre betydelige tiltak mot. Men i noen tilfeller har det slått helt galt ut, slik som i fjor da flere profesjonelle videobloggere fikk kontoene sine stengt på grunn av uriktige klager fra Microsoft.

Les også: Videobloggere ble stoppet av Microsoft 

Men ofte klages også det på innhold som ikke krenker noen opphavsrett. Dette kan være videoer som er kritiske mot religion, enkeltpersoner eller regimer i lite demokratiske land. Flere land blokkerer av denne grunn all tilgang til YouTube, i alle fall i perioder. Tjenesten blir blant ofte brukt av øyenvitner som et sted å dokumentere hendelser, men også til ren propaganda.

Flere nettsteder, blant annet Observer, har satt sammen samlinger av det de mener er de viktigste videoene på YouTube disse ti årene. Hvilke videoer husker du best?